Той е поискал от ДАНС да установи собственика на провереното във вторник предприятие

Два примера защо трябва да продължи реформата в Съдебната система даде на брифинг след заседанието на МС премиерът в оставка Кирил Петков - за лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево" и за "Брикел".

Петков коментира решението на ВАС за "Капитан Андреево": "Докато този тип решения съществуват, аз се страхувам, че не сме свършили промяната, но това да се случи, трябва да имаме свободно мнозинство за тази съдебна реформа", каза премиерът.

Съдът върна „Евролаб 2011“ като оператор по товарене на „Капитан Андреево“

"Това, че частната лаборатория на "Капитан Андреево" ще бъде потенциално върната от втората инстанция означава, че най-вероятно държавата има голям риск  да се лиши от 50 млн. лева приход на година", посочи Петков.

По думите му това са 6 детски болници, 15 областни, 52 ядрено магнитни скенера или 6 хиляди бебешки кувьози. "Сега вместо държавата да може да купува тези неща, ако остане това решение на ВАС, те ще отидат в печалбата на една частна фирма на границата", каза Кирил Петков.

Той е подал искане към ДАНС да се установи дали Христо Ковачки е собственик на "Брикел"  или има контрол върху това дружество. 

Петков установи обезпокоителни факти при изненадваща инспекция на ТЕЦ „Брикел“ (ВИДЕО+СНИМКИ)

"Тези норми, които бяха установени - на серен диоксид над 15 пъти и на фини прахови частици – над 30 пъти – бяха невероятни, че такова предприятие може да съществува в ЕС", посочи Петков. Той обясни, че при престоя на екипа му над 2 часа е имало хора, които не са се чувствали добре. 

51 наказателни постановления са издадени на предприятието, много от тях са  били прекратени от съда в Гълъбово, а институците не са ги обжалвали, допълни Петков и подчерта, че това е още един пример защо трябва да продължи реформата на Съдебната система.

Петков: Създаваме дружество за спешна медицинска помощ по въздух

Петков съобщи още, че общините ще могат да разполагат с парите по техните проекти, както и че е взето решение за спешната медицинска помощ по въздуха. Така на практика за набавянето на 6 хеликоптера вече има обществена поръчка и в скоро време те ще могат да се отзовават в най-необходимото време, познато още като "златния час" след инцидент. 

ВСИЧКО ЗА ПОСЛЕДНИЯ ОПИТ ЗА СЪСТАВЯНЕ НА КАБИНЕТ ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА В УПРАВЛЕНИЕТО ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.