„България най-накрая ще има възможност да помага в 60-те минути след инцидента или т.нар. „златен час”, каза той

Държавата създава дружеството, което ще може да извършва спешна медицинска помощ по въздух. Това заяви премиерът в оставка Кирил Петков преди началото на редовното заседание на Министерския съвет.

МЗ обяви обществена поръчка за купуване на 6 медицински хеликоптера

Припомняме, че вчера от Здравното министерство обявиха обществена поръчка за купуване на 6 медицински хеликоптера. Закупуването им ще бъде финансирано по Плана за възстановяване и развитие. Първата машина би трябвало да пристигне в края на 2023 г. Има опция за купуване на още два хеликоптера. Така, за общо 8 машини, държавата би дала около 162 милиона лева.

„България най-накрая ще има спешна медицинска помощ, която ще може да помага в 60-те минути след инцидента или т.нар. „златен час”. Това е една огромна победа за българското правителство и българските граждани”, коментира Петков.

Той съобщи още, че очакваните средства за хотелиерите, приели бежанци от Украйна, ще бъдат изплатени днес. „Ще приемем 80 млн. да бъдат платени от европейски средства за украинските бежанци”, посочи премиерът в оставка.

Петков установи обезпокоителни факти при изненадваща инспекция на ТЕЦ „Брикел“ (ВИДЕО+СНИМКИ)

Кирил Петков коментира и изненадващата проверка на ТЕЦ „Брикел“, която направи вчера в Гълъбово.

„В нея бяха включени РЗИ, РИОСВ, „Пожарна безопасност” и Инспекцията по труда. Беше поставен и доклад към ДАНС, за да се види дали и как лицето Христо Ковачки е свързан с управлението на „Брикел”, каза премиерът в оставка.  

„Нещата, които установихме, ни потресоха", коментира той. По думите му по време на проверката са констатирани завишени стойности на серен диоксид, които са били 15 пъти над нормата, както и нива на фини прахови частици 27 пъти над нормата. 

„Дори екипът, който извършваше проверката, се почувства зле само след 2 часа на обекта. Не мога да повярвам, че български граждани работят в такива условия. Ще чакам в най-кратък срок всички институции да ми дадат доклад, за да видим какви да бъдат следващите стъпки във връзка с това невероятно замърсяване, което се случва ежедневно на този обект”, посочи Петков.  

Днес по време на оперативното заседание на МС ще бъде обсъдена в детайли и програмата за общините и финансиране на общински проекти. „426 млн. ще бъдат раздадени на 194 общини, повлиявайки 5.9 млн. граждани. Когато средствата се изразходват прозрачно много български граждани могат да усетят положителния ефект от тях”, отчете премиерът в оставка.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.