ВАС установи неоснователни фактически действия на администрацията на БАБХ

Заради незаконосъобразни действия на БАБХ се възстановява на ГКПП „Капитан Андреево“ дейността на „Евролаб 2011“ като оператор по товарене и разтоварване. Това става ясно от решение на Върховния административен съд.

Върховният административен съд установи неоснователни фактически действия на администрацията на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) във връзка с товаро-разтоварната дейност на ГКПП „Капитан Андреево“. Касае се за нарушения на Регламент 2017/625 на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2017 г. относно официалния контрол и другите дейности, които гарантират прилагането на законодателството в областта на храните, фуражите и здравепазването на животните.

Заради нарушения на ГКПП „Капитан Андреево" БАБХ иска проверка на Прокуратурата и ГДБОП (ОБЗОР)

Административното дело пред ВАС е образувано по жалба на „Евролаб 2011“ ЕООД против разпореждане на Хасковският административен съд. С него първоинстанционният съд отхвърля искането за безусловно прекратяване действията на БАБХ.

Върховните магистрати отменят разпореждането на първоинстанционния съд и нареждат незабавно и безусловно да бъдат прекратени действията на органи и длъжностни лица на БАБХ, изразяващи се в недопускане на служители на „Евролаб 2011“ ЕООД да извършват товаро-разтоварна дейност и да изпълняват функциите си на оператор по смисъла на Регламент 2017/625 на Европейския парламент и Съвета от 15 март 2017 г.

В позиция на управителя на лабораторията се казва, че днес е спечелена важна битка в борбата им срещу „измамниците”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС