В близкия град е обявено максимално пето ниво на опасност

На японския остров Кюшу изригна вулканът Сакураджима, а регионът повиши нивото на опасност до максимум - пето, според Японската метеорологична агенция. Според агенцията изригването е регистрирано в 20:05 местно време, стълб от пепел и дим се е издигнал на височина 2,5 километра.

Американски турист падна във вулкана Везувий, докато си прави селфи

Според метеоролозите има риск големи вулканични камъни да паднат в радиус от 3 километра от кратера, където се намират два района на град Кагошима. Поради тази причина в града е обявено максимално пето ниво на опасност, което предполага евакуация.

Премиерът Фумио Кишида нареди да бъдат взети мерки за събиране и анализ на информация, както и за защита на хората след изригване на вулкан.

Китай изстреля втория модул от космическата си станция (ВИДЕО)

„Бяха инструктирани да се действа в три посоки: незабавно събиране на данни за възможни щети, предприемане на всички необходими мерки със съдействието на местните администрации за евакуация на жители и алпинисти и предотвратяване на щети, както и засилване на наблюдението на вулканичната активност и предоставяне на навременна информация на местните жители", каза той. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Reuters