В сблъсък влязоха представители на ПП и Гроздан Караджов

Държавата в риск да остане без пътна поддръжка до края на годината. В сблъсък и взаимни обвинения влязоха управляващите в оставка - представители на „Продължаваме Промяната” и министърът на регионалното развитие от „Има такъв народ” Гроздан Караджов.   

В края на юни Агенция „Пътна инфраструктура” спира обществените поръчки за поддръжка на пътищата у нас. Те бяха обявени през април от новото правителство,за да заместят съществуващите, по които тече проверка за нарушения. 

„В периода 2019-2021 г. са сключени 34 договора за текущ ремонт и поддръжка на републикански пътища на обща стойност 757 млн. лв. Въз основа на тези договори, чрез текущи месечни допълнителни извънредни задания, са възложени дейности за 3,4 млрд. лв.”, каза Андрей Цеков, зам.-министър на финансите.

Караджов: Поръчките за пътища са отменени от КЗК заради рестрикции в полза на държавата

Сега без обществените поръчки поддръжката остава за същите фирми по старите договори. Заради казуса свикват извънредна Регионална комисия в Народното събрание, но председателят й Настимир Ананиев е категоричен, че пари ще бъдат изплащани само на изрядните фирми.

„Не мисля, че трябва да се разплащаме под натиск на фирми, които са строили незаконно”, заяви той.  

Остър коментар дойде и от Кирил Петков във Facebook. В него премиерът в оставка пише: „За пореден път сламени чиновници и брокери влязоха в акция за опазване на държавната хранилка за строителните фирми, близки до ГЕРБ и кръговете около тях.”

И призовава регионалния министър Гроздан Караджов да поиска оставката на шефа на АПИ.

Отговорът не закъсня. Регионалният министър в оставка Гроздан Караджов заяви, че поръчките са спрени, заради решения на Комисията за защита на конкуренцията, тъй като били  „прекалено рестриктивни”.

„Ето го закономерния резултат от това министър-председателят да се меси непрекъснато в начина, по който се провеждат обществени поръчки и как  се разхождат парите на АПИ. Точно зад назначените от него лица се крият организирани групички за рекет и комисионни”, коментира Караджов.  

Той предупреди, че с последното решение на Народното събрание договорите на старите фирми са до 30 септември. Така след тази дата те нямат ангажимент за поддръжка.

Сега и това решението остава в ръцете на 47-ия парламент, чието време изтича до дни.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.