Само за първата година проектът е получил инвестиции от над 300 млн. евро

Компанията “Тиър” иска да осмисли идеята за мобилност без замърсяване. Лорънс Лойшнър е сред основателите на този стартъп. През 2018 г. той регистрира фирма за скутери. Само за първата година проектът получава инвестиции от над 300 млн. евро. Сега компанията има над 900 служители в 100 града в 12 страни. 

За кого са подходящи електрическите скутери

Хората, които отговарят за заряда на скутерите, обикалят с електрически карго-велосипеди. “Понякога е уморително, но знаем, че спортуването е полезно, а и забавно. Всички, които работят тук мислят за устойчивост. Без значение дали си в управлението, или караш колело - всички се движим към една обща цел”, споделя един от служителите на компанията - Максимилиан Фет. 

Електрическите тротинетки - модерния и природосъобразен начин за придвижване в града

В началото всички скутери се зареждали в базата, а след това се товарели в камиони, които ги разнасяли из града. Това обаче не се случвало без изгаряне на вредни емисии.

“Станахме номер 1 на европейския пазар, защото имаме различен начин на мислене. Ние се грижим за скутерите. Правим ги по-сигурни”, обяснява Лорънс Лойшнър, за който безопасността е също толкова важна, колкото устойчивостта. 

“Тиър” произвежда батерии, които се използват от повече от едно превозно средство. Фирмата разполага и с електромопеди, за които ще бъдат инсталирани специални зарядни станции, където хората ще могат сами да сменят батерията на мотопеда си. 

“Това е нещо, по което работим в момента, за да станем още по-добри. Искаме да намалим консумацията на енергия и ресурсите, необходими за задвижването на един скутер или мотопед”, казва още съоснователят на компанията. И споделя, че не се страхуват от своите по-големи конкуренти, а напротив - именно те ги карат да се развиват и да стават още по-иновативни. 

Японски изследователи с оригинално решение за придвижване

“Тиър” търси и разработва различни градски превозни средства, в сътрудничество с други фирми. Само делът на Лорънс в “Тиър” се оценява на 40 млн. евро. Но той не ги използва за себе си, а ги инвестира във фонд, който нарича “Блу импакт”. Той е насочен към стартъпи, които се занимават с проекти за устойчиво развитие на планетата. 

Темата е част от предаването „Ускорение“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 21.25 ч. и вторник от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.