Зам.-регионалният министър Захари Христов провери строителството на отсечката

До три месеца пускат движението през строящия се в момента тунел „Железница” от магистрала „Струма”. В началото обаче то ще е двупосочно само в едната тръба. Причината е свлачище, което до момента спираше строителните дейности. То спешно трябва да бъде почистено, а след това и укрепено, преди да бъде пуснато движението двупосочно в едната лента на тунела.

Според заместник-министъра на благоустройството Захари Христов всички тези дейности по укрепването могат да се случат в рамките на два месеца, след което движението в тунел „Железница” в едната му тръба да бъде пуснато. Днешната му инспекция стигна и до самото съоръжение, като оглед беше извършен вътре в самия тунел.

„Има вариант да направим временна организация и да пуснем движението по едното платно на магистрала „Струма”, което да премине през едната тръба на тунел „Железница”. В понеделник насрочваме работна група, която до 2 седмици, да излезе с решение, дали ще са нужни допълнителни мерки, защото в района има проблемно свлачище. Строителите ме увериха, че в срок от 2 месеца, ще могат да приключат с пътните работи”, обяви зам.-регионалният министър.

Почистването на скалните маси, така че да се довърши пътното платно, няма да предизвика активирането на свлачището, бяха категорични от Пътната агенция. Самият тунел е на 99 процента готов. По съоръжението остават само довършителни дейности, които няма да отнемат много време.

Новостроящата се отсечка ще удължи магистрала „Струма” с още 6 километра и тя вече ще стигне до Симитли. След това е наред строежът й през Кресненското дефиле.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.