заповедта за събарянето му е одобрена от парламента

Изпълнителният директор на град Рига Янис Ланге заяви, че паметникът в парка "Узуварас" ще бъде свален във вторник, след като през май латвийският парламент издаде заповед за събарянето му, а малко след това и градският съвет на Рига.

Естония демонтира съветски паметник, представлявал риск за обществения ред (ВИДЕО)

Местните политици тогава оправдаха събарянето с това, че паметникът възхвалява не само Червената армия, която два пъти е окупирала Латвия, но и военните престъпления на Русия, съобщи "Политико". Кметът на Рига Мартиньш Стакис беше подчертал, че събарянето на паметника е не само местен, но и национален въпрос, и в понеделник написа в Twitter, че "ще бъде необходимо да се събори паметникът на епохата на окупацията и в сърцата [на хората]".

Плановете разстроиха руската общност в Латвия, която има 214-километрова граница с Русия. Етническите руснаци съставляват около една четвърт от населението на страната.

През уикенда Латвийският руски съюз обяви на страницата си във Фейсбук, че планира да организира протести срещу този ход тази вечерта, като съпредседателят му Мирославс Митрофановс заяви, че са събрани повече от 10 000 подписа срещу разрушаването на паметника. Ланге обаче заяви пред репортери, че градският съвет на Рига няма да им издаде разрешение за демонстрация.

Премахването на паметника в Рига следва поредица от стъпки на балтийските държави срещу Русия и близките до Москва страни.

По-рано този месец Естония и Латвия се оттеглиха от подкрепян от Китай форум, целящ да засили отношенията с източноевропейските страни, а Талин забрани на руснаци с издадени от Естония шенгенски визи да влизат в страната. Преди седмица в Естония беше премахнат и възпоменателен танк от съветската епоха.

Докато естонският паметник ще бъде преместен в Естонския военен музей, все още не е ясно какво ще се случи с латвийския му аналог.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС