Той си е отишъл на 91 години

Почина Михаил Горбачов. Новината за кончината му съобщи руската агенция ТАСС, цитирайки болницата, в която е починал. Горбачов си е отишъл на 91 години след продължително боледуване. 

Кой е Михаил Горбачов?

С характерното петно на челото по рождение, Михаил Горбачов беше една от най-разпознаваемите личности в политиката на 20 век. Опитите му да реформира Съветския съюз и ролята му в прекратяването на Студената война го наредиха и сред най-влиятелните.

Горбачов учи право в Московския държавен университет. Там той среща и се жени за своята състудентка Раиса Титоренко. Горбачов успява да изгради кариера в съветската компартия и на 54 години застава начело на Съветския съюз. Именно в тази си роля Горбачов и съпругата му разбиват установените стереотипи. Той, заради откровения си харизматичен характер, Раиса - с непознатата дотогава елегантност, която внася в ролята на съветска първа дама. По това време обаче Съветският съюз е на ръба на кризата. Населението е изправено пред недостиг на храна, а съветската планова икономика се задушава. Горбачов се опитва да поправи нещата с прословутите “перестройка” и “гласност”.

Горбачов: Конфронтацията между Запада и Русия крие колосална опасност

Той беше пръв и последен президент на СССР. Политиката му довежда до края на Студената война, до мирното оттегляне на КПСС от властта и разпадане на Съветския съюз. 

Това е човекът, който доведе до разпад СССР, сложи точка на Варшавския договор, оттегли контрола на Москва върху Източна Европа, изведе съветските войски от Афганистан, освободи пресата от държавен контрол, отключи пазарната икономика, припомня "Дойче веле".

С идването си на власт през 1985 г. Горбачов започва вълна от политически и икономически реформи, насочени към модернизиране и демократизиране на Съветския съюз, който е изправен пред сериозни кризи, отбелязва Франс прес, съобщавайки за кончината на бащата на съветската перестройка. 

 

 

Икономиката, която Горбачов наследява се разпада, пише “Скай нюз”. Той знае, че Съветският съюз не може да си позволи да поддържа Студената война и големият бюджет за отбрана, затова започва да преговаря със световни лидери, в опит да ги убеди, че СССР вече не е заплаха.

В Белия дом той открива президент, който цели да намали употребата на ядрени оръжия също толкова, колкото и Горбачов. Две години след началото на управлението му той подписва Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие с Роналд Рейгън. Четири години по-късно, заедно с Джордж Буш, подписват двустранен договор между САЩ и Съветския съюз относно намаляването и ограничаването на стратегическите офанзивни оръжия. 

Привърженик на политиката на сближаване със Запада, той получава Нобелова награда за мир през 1990 г.

Между 1990 и 1991 г. е президент на Съветския съюз, подава оставка на 25 декември 1991 г., което води до края на СССР, отбелязва АФП.

Михаил Горбачов ще бъде погребан на Новодевичиевото гробище в Москва, в родовия парцел, до съпругата си Раиса Горбачова, каза източник, запознат с желанието на близките на Горбачов.

Михаил Горбачов: Москва и Вашингтон не бива да допускат нова „гореща война"

Путин към Горбачов за 90-годишния му юбилей: Вие сте деец, повлиял хода на световната история

Пет неща, които трябва да знаем за „Желязната завеса” (СНИМКИ)

28 г. от падането на Берлинската стена (ВИДЕО+СНИМКИ)

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.