Здравни заведения дължат милиони на предприятията за индустриални газове

Ще останат ли болниците без кислород? Опасението е на производителите, които едва погасяват високите си сметки за ток. На територията на страната тези предприятия са пет и засега се справят само благодарение на компенсациите, които получават от държавата. Те обаче, ще бъдат отпускани до края на септември. Страховете са, че ако след това не продължат, фирмите ще трябва да затворят, производството да спре, а болници да останат без кислород.

Освен управител на предприятие за производство и дистрибуция на индустриални газове, Марин Димитров е и вицепрезидент на браншовата асоциация. В България тези фирми са пет и всички те в момента са изправени пред сериозно предизвикателство. Продуктите им се използват в металургията, производството и хранително-вкусовата промишленост, един от основните обаче, е кислородът за медицински цели.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Продава ли се райски газ в „Слънчев бряг” (ВИДЕО)

„До юни 2021 година, цената на електроенергията беше около 100 лева на мегават час. Тогава цената на кислорода, който продавахме на болниците, беше от порядъка на 250-350 лева за тон. В момента цената е над 1000 лева. Какво ще стане, ако компенсициите отпаднат? Трябва да стане над 2000 лева кислородът за болниците”, споделя Марин Димитров, производител и дистрибутор на индустриални газове.

 

 

Компенсацията, за която Марин Димитров говори е подкрепата, която държавата реши да окаже на небитовите клиенти, за да могат да се справят с високите цени на електроенергията. Дали тази подкрепа ще продължи и след 30 септември обаче, до когато е предвидена програмата, все още не е ясно. Ако бъде спряна, проблемът на производителите на кислород, алармират те, ще се превърне в проблем и на болниците.

Продава ли се райски газ по морето

„Защото няма да можем да се разплащаме и ще ни спрат електроенергията. Ако я спрат, ние трябва да спрем,  тогава болниците ще пострадат най-много. Индустрията, да, няма да произведат някои детайли или поръчки да се изпълнят, ще имат закъснения, но това сега са форсмажорни обстоятелства, ще се оправят. Но спрат ли болниците, там са пациенти. Те не могат без кислород. Всички болници ни дължат около 1 милион лева”, твърди Димитров.

Само в неговото предпритие се произвеждат десетки тонове медицински кислород на ден. Болниците и медицинските центрове, с които това предприятие работи са около 60, на територията на цялата страна. Многопрофилната  болница в Шумен, е едно от здравните заведения със сериозни затруднения и неплатени фактури за кислород. Въпреки ниското му в момента потребление от 15 тона на месец, в сравнение с периода на пандемията. Използват го за всички интензивни болни, за операции и за пациенти в тежко състояние в различни отделения.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.