Проверка на КЗП и Икономическа полиция

Екипи на Комисията за защита на потребителите и Икономическа полиция стартираха проверки по Черноморието на нощните клубове за продажбата на райски газ на непълнолетни. Търсенето на тези места е предимно от млади хора, а цените варират в зависимост от количеството или големината на балоните с райски газ. Ден по-рано обаче много от търговците вече са преустановили продажбата на продуктите.

Проверките на КЗП в дискотеките за продажба на райски газ продължават

В едно от денонощните заведения на плажа райски газ не се продава, но голямо търсене има дори през деня. „Търси се - предимно от младите. Предлагане при нас нямаме. Това е нещо, каквото беше с наргилетата преди. От това се интересуват предимно малките. Според мен е мода”, смята сервитьорката Никол Николова.

Инспектори под прикритие продължават проверките. За разлика от алеите на Слънчев бряг, в Бургас извън заведенията, балони с райски газ не се продават. В едно от проверените места продуктът не е открит - няма го в менютата, няма и балони на бара. Новината, че райският газ е забранен вече е известна на търговците.

„При нас райски газ и балони не се продават, но имаме доста запитвания от клиенти за това нещо. Включително ни уверяваха, че не постъпваме правилно, защото не е забранено”, посочи представител на проверено заведение.

Екип на NOVA с КЗП на проверки за райски газ в заведенията

„Ако бяхме намерили такива налични количества райски газ, предлагани като услуга или продукт, следва да изискаме документи за проследяване по веригата на доставка. Тогава ще се издаде временна заповед да се спре тази услуга, докато се установи нейната безопасност”, посочи главният инспектор в КЗП-Бургас Кристина Касабова.

Екипи на Икономическа полиция ще следят и платформите за онлайн търговия, където ще се търси отговорност не само от продавача на флакони райски газ, но и от фирмите доставчици. Санкциите достигат до 25 000 лв. за нарушителите. Проверките ще продължат и през следващите дни.

Репортер: Елена Танева

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.