Общо осем души пострадаха, един униформен е тежко ранен

Полицай беше тежко ранен и е с опасност за живота след сблъсък при гонка с мигранти. Катастрофата става малко след 07:00 сутринта на Околовръстния път на София. Преследването на бус с мигранти започва на магистрала „Тракия” при тунела „Траянови врата”.

Полицейският екип там подава сигнал на колегите си, които патрулират на входа на София. Точно техният бус е ударен от бягащите трафиканти на хора.

Равносметката е общо осем ранени. 

Часове по-късно тези събития доведоха до две оставки - на главния секретар на МВР и неговия заместник. А експертите спорят необходими ли са промени в обучението на полицаите и в наказанията за причинителите на катастрофи.

Преследването на буса, в който е имало 12 нелегални мигранти, започва на магистрала „Тракия” при „Траянови врата”.

Колко пари е щял да получи шофьорът на катастрофиралия бус с мигранти

„Не е изпълнявал полицейски разпореждания за спиране, бил е преследван до самия инцидент. Вероятно с много висока скорост излиза от магистралата, за да качи на Околовръстния път и удря полицейския бус, който е на място, може би, за да го пресрещне”, заяви Иво Илиев, заместник-градски прокурор на София.

Преди това два полицейски автомобила са преследвали шофьора с мигрантите, който стига до Околовръстното шосе посока Казичене. Там друг полицейски патрул с микробус чака бегълците. Директорът на СДВР отхвърли първоначалната информация, че полицията е искала да препречи пътя на мигрантите.

„Нашият бус не е препречил пътя, бил е на безопасно място на острова. Не са имали лента за спиране”, заяви Калоян Милтенов, директор на СДВР.

Полицай е с опасност за живота след гонка с нелегални мигранти в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Гонката е продължила около 50 км.

„Полицаите, които са били ударени от буса, са били трима. Като двамата всъщност са били извън него, като сериозно пострадал е един, който е бил на шофьорското място”, каза Илиев.

Именно полицаят на шофьорското място получава най-тежката травма. Става дума за служител на реда на 51 години от Специализираните полицейски сили. Помагат му работници, които са на Околовръстното шосе.

Каква е била скоростта, с която се е движил мигрантският бус, все още не е ясно. Според първоначалните оценки тя е била много висока.

„Ударът е много сериозен, най-вероятно е загубил контрол водачът, тъй като се е движил в крива”, заяви Мариан Маринов, следовател от НСлС.

Има ранени и други петима души от мигрантския бус, включително и шофьорът Найден, който се оказва добре познат на органите на реда. С богато криминално досие.

„Той е криминално проявен. Може би няма и книжка”, заяви Илиев.

След тежката катастрофа главният секретар Петър Тодоров и заместникът му подадоха оставки.

Продължилите с часове следствени действия на място предизвикаха километрични задръствания по Околовръстното шосе и в началото на „Цариградско шосе”. Движението беше освободено в ранния следобед.

Лекари: Раненият полицай е с тежко увреждане на мозъка и в медикаментозна кома

Директорът на СДВР: Полицейският бус не е препречвал пътя на мигрантите

Главният секретар на МВР и заместникът му подават оставки

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.