Момчето не е успяло да се яви на матура

Не допускат младеж със здравни проблеми до матура. Случаят е от Велико Търново. 18-годишният Радослав Борисов, който е с мускулна дистрофия, може да остане без диплома за средно образование и без висше образование заради административна спънка. Разпоредбите на Образователното министерство не позволяват полагането на зрелостен изпит от вкъщи.

Доживотен ТЕЛК за още 31 заболявания

Младежът завършва средното си образование в местната икономическа гимназия дистанционно с много добър успех, но не може да се дипломира заради административно изискване.

„Обадих се на МОН и те ми казаха, че не може Радослав да се яви на матура с това заболяване, защото, след като сме го обучавали вкъщи, той е с умствена изостаналост. Детето е с акъла си и може да купи продаде някого”, каза майката на момчето Светла Борисова.

Жената полага денонощни грижи за него и моли Образователното министерство матурата да е в дома му, защото момчето е напълно неподвижно и е на апаратна вентилация.

„Нямам право да съм до него, но аз няма как да не съм до него. Не мога да присъствам, за да не му подсказвам. Само с квесторите трябва да е и в училището”, посочи Светла.

ПРЕЦЕДЕНТ: Майка на дете със Синдром на Даун осъди "Майчин дом"

Така Радослав не може да се яви дистанционно на матура на двете изпитни сесии през месеците май и септември и ще остане без диплома. От Регионалното управление на образованието не знаеха за казуса. Тепърва ще мислят как да решават този прецедент.

„Да поискаме специално разрешение да се проведе тази сесия във Вашия дом. Досега сме нямали такъв казус, но мисля, че е най-важно да се яви ученикът на зрелостен изпит. Ще поискаме необходимите разрешения и ще го направим”, обеща началникът на РУО - Велико Търново Розалия Личева.

Дотогава Радослав обаче ще изгуби една учебна година, тъй като иска да учи висше образование. „Искам да уча нещо, свързано с археологията”, сподели той.

Освен филми за археология, младежът обича и биографичните истории, като тази на астрофизика Стивън Хокинг, с когото имат сходна съдба.


Повече гледайте във видеата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.