Тя се смята за мост между два отдалечени региона във Вселената

Учените отдавна търсят по-задълбочено разбиране на т.нар. червейни дупки и сега изглежда отбелязват напредък, съобщава Ройтерс. 

Червейната дупка се смята за мост между два отдалечени региона във Вселената. Учените ги наричат и мостове на Айнщайн-Розен, кръстени на двамата физици, които са ги описали – Алберт Айнщайн и Нейтън Розен.

Изследователи обявиха, че са създали с квантов компютър две миниатюрни симулирани черни дупки - тези изключително плътни небесни обекти с толкова мощна гравитация, че дори светлината не може да избяга, и са предали съобщение между тях чрез наподобяващ тунел в пространство - времето.

Според Мария Спиропулу, физик от Калифорнийския технологичен университет и съавтор на изследването, публикувано в сп. "Нейчър", това е "червейна дупка - бебе". 

Учените обаче са далеч от това да изпратят хора или други живи същества през подобен портал, допълва Спиропулу. "Хората идват и ме питат: "Можеш ли да сложиш твоето куче в дупката? Не", казва тя пред репортери по време на видео брифинг.

"Има разлика между това нещо да е възможно принципно и да е възможно в действителност", добавя физикът и съавтор на изследването Джоузеф Ликен от "Фермилаб", американската национална ускорителна лаборатория. 

Изследователите наблюдават динамиката на червейната дупка с квантово устройство "Алфабет" на Гугъл, наречено квантов процесор Sycamore.

"Джеймс Уеб" откри две от най-старите и най-отдалечени галактики

Подобни червейни дупки са в съответствие с общата теория на относителността на Айнщайн, която се фокусира върху гравитацията, една от фундаментални сили във Вселената. Терминът е измислен от физика Джон Уилър през 50-те години на миналия век.

Спиропулу казва, че изследователите са открили квантова система, която има ключови свойства на гравитационна червейна дупка, но е достатъчно малка, за да се приложи върху съществуващ квантов хардуер.

"Прилича на патица, ходи като патица, кряка като патица. Това можем да кажем на този етап - имаме нещо, което по отношение на разглежданите свойства изглежда като червейна дупка", каза Ликен. Според него подобни идеи съществуват отдавна и са много силни. "Но в крайна сметка сме в експерименталната наука и се борихме дълго време да намерим начин да проучим тези идеи в лабораторията. Това е наистина вълнуващо.Това е начин действително да разгледаме тези много фундаментални проблеми на нашата Вселена в лабораторна среда", каза той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.        

Източник: БТА