Новородените се нуждаят от много течности

Бебетата имат огромна нужда от енергия, за да растат бързо. Затова те се нуждаят от около 90 килокалории на килограм телесно тегло на ден. Това е от 2-3 пъти повече, отколкото при възрастните.

Бебешката храна трябва да съдържа 35-50% мазнини и много протеини. Новородените се нуждаят от много течности, тъй като бъбреците им все още не работят перфектно, а чревната флора не е напълно развита и липсват различни ензими.

Звездни майки, които с гордост кърмят на публични места (ГАЛЕРИЯ)

Световната здравна организация категорично препоръчва кърменето до шестия месец, тъй като то предпазва бебето и намалява риска от внезапна смърт, диария и др. За майката кърменето също е полезно, защото понижава риска от развиване на рак на яйчниците, рак на гърдата, сърдечно-съдови заболявания.

Ако жените родят детето си твърде рано, собствената им кърма твърде често е недостатъчна през първите дни от живота на бебето. Ето защо дареното мляко от други майки е много важно, но ценният ресурс често е оскъден.

Неправилното хранене: Какви рискове крие дефицитът на минерали и витамини (ВИДЕО)

В детската болница в Мюнхен предоставят донорско мляко на всички недоносени бебета и тези с тегло при раждане под 1000 грама. Голямата им цел е да осигурят донорско мляко на всички бебета с тегло под 1500 грама, но това не е възможно поради ограничения капацитет на съхранение и количество донорско мляко.

Недоносените бебета, които са получават такова мляко, много по-често са кърмени от майка си, когато бъдат изписани.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.    

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.