Вижте как небалансираната диета влияе на здравето

Да си сит съвсем не означава, че всичко с организма ти е наред, защото не винаги енергийните нужди са покрити. Ако диетата е небалансирана, често тялото страда от липсата на важни витамини и микроелементи.

Това недохранване, известно още като скрит глад, се наблюдава при хора по целия свят и има различни причини за него. Глобалното затопляне променя растителния свят, а по този начин - и основата на нашата диета. Един на всеки трима страда от някаква форма на недохранване. Това може да бъде липса на протеини или енергия, но може да означава и дефицит на микроелементи.

Изкуствените подсладители - троянските коне при отслабването (ВИДЕО)

Над два милиарда души по света имат минерален или витаминен дефицит, а недостигът на тези вещества разболява. 500 хиляди деца ослепяват всяка година поради дефицит на витамин А, а 500 милиона жени и 250 милиона деца страдат от анемия, защото не получават достатъчно желязо, витамин В12 и фолиева киселина. Тежкото недохранване засяга сърдечния мускул, черния дроб и имунната система.

Тъй като не всеки може да си позволи разнообразна храна, в много страни има проекти за обучение за поддръжка на домашни градини за отглеждане на питателни плодове и зеленчуци. Друга стратегия е да се изучава местната флора. Това варира значително от регион до регион. Пример за полезна култура е дървото баобаб, чиито листа и плодове могат да осигурят витамин С.

БАЛАНСИРАНА ДИЕТА: Кои са най-полезните източници на протеини (ВИДЕО)

Храненето е ключът и към здравите зъби. Не количеството плака е от значение, а съставът на бактериите в нея. Ако храната се състои от зеленчуци, плодове, висококачествени мазнини и по-малко захар и бяло брашно, то рискът от възпаление спада.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.    

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.