Вижте какви рискове за здравето крият те

Близо два милиарда души в света са с наднормено тегло. Ето защо хранителната индустрия създава много и разнообразни продукти с намалено съдържание на захар, които създават впечатление, че помагат за отслабване. Тези храни съдържат изкуствени подсладители като аспартам, захароза и др., сладки като захар, но с по-малко калории.

Всички храни с подсладители обаче не помагат за здравословно отслабване, тъй като апетитът за сладко остава. Едно от обяснението за това е на израелски изследователи, които след експеримент доказали, че подсладителите повишават нивото на кръвната захар.

БАЛАНСИРАНА ДИЕТА: Кои са най-полезните източници на протеини (ВИДЕО)

Това е резултат, който съвпада и с опита на известния диетолог Матиас Ридъл. Според него подсладителите увеличават риска от развитие на диабет.

Британско проучване също дава възможно обяснение защо използването на подсладители крие опасност от болести. При клетъчни експерименти следователите успяват да покажат, че подсладителите променят свойствата на определени бактерии в червата, а това може да причини възпаление.

Диетолозите съветват да избягваме изкуствените подсладители и просто да намалим захарта за постигане на здравословно отслабване.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.    

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.