Вижте какви храни е добре да приемате, особено ако спортувате редовно

Балансираната диета е важна за поддържане на форма. Когато консумираме комбинация от макронутриенти, телата ни разполагат с оптималното „гориво”.

Заедно с въглехидратите и мазнините, протеините са особено важни. Те са градивните елементи на мускулите и тъканите, засищат ни и поддържат имунната ни система. Здрав човек е добре на ден да приема по около 0,8 грама на 1 кг телесно тегло. Спортистите, които редовно вдигат тежести, например, се нуждаят от по-голямо количество – между 1,2 и 2 гр. на килограм телесно тегло.

Най-ефикасните и най-безсмислените диети (ВИДЕО)

Протеините се съдържат предимно в месото, но има и добри алтернативни източници. На първо място това са яйцата. Най-много протеини има в жълтъка.

На второ място е нискомаслената извара. Тя съдържа и много калций, цинк и натрий, но в същото време има много малко калории.

Третият източник на протеини са бобовите растения и най-вече соевите зърна, сухият грах и червеният боб. Те са богати и на минерали като калий, магнезий и желязо, които пък са необходими за енергийния метаболизъм.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.    

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.