За какво настояват хората

Протест в Етрополе с искане за справедливи присъди при убийства на пътя. Повод стана наказание от 4-ри години затвор за шофьор, причинил смъртта на трима младежи при челен сблъсък. Роднини на жертвите и семейства, които също са изгубили близките си при катастрофи настояха за по-сурови наказания.

На 18-ти ноември 2020-та колата на Александър Ковачев лети с над 100 км в час при ограничение 50. Край село Български извор той се врязва в автомобил с петима студенти. Оцеляват само двама, които до днес са с трайни увреждания. Травмите на Васко, Георги и Светли обаче са несъвместими с живота.  

"Той казва, че не иска да влиза в затвора, а иска да си стои при семейството и при децата си. Кога моят син ще има деца? Кога ще бъда дядо? Само това искам да попитам", казва Николай Николов.

Шофьорът се признава за виновен и получава 8 години затвор. Апелативният съд във Велико Търново обаче се произнася, че деянието е убийство по непредпазливост и намалява присъдата на 4-ри години.

"Не знам каква е тази съдебна система в България. Човек, който е убил три деца, двама са полуинвалиди да бъде 4-ри години, ами на трета инстанция да му дадат направо 1 година и да се знае", казва Николов.

Според Весела Михайлова това е нечувано. "Две години не съм на себе си, добре че ходя на работа, за да мога някак си да не мисля за това", признава тя.

Вече 10 години Иван помага на роднини на убити при катастрофи да търсят по-справедливи наказания. Самият той губи близък при трагедия на пътя.

Като чуя за случай за убийство на пътя - било то на дете или не, се свързвам със семейството, организирам ги, излизаме на протести, защото има много несправедливост в съдебните решения.
Дори не 4-5 години - това са за съдиите реални присъди. Срещал съм условни присъди за убийство на малко дете, пресичащо на пешеходна пътека", споделя той.

А някои шофьори дори не стигат до съд. За своя случай разказва Румяна Иванова, която губи баща си миналата година. На шофьора, блъснал баща й не е повдигнато обвинение.

"Той си е на свобода, срещаме се, виждаме се, в парка лятото се виждахме. Не дойде да каже "аз не бях виновен" или "той беше виновен", Нищо не ми е обяснил до ден днешен", казва Румяна.

За системни нарушения на пътя да се взима незабавно книжката, настояха протестиращите.

"Когато ние пътуваме в Гърция или в друга държава от ЕС спазваме всичките знаци на пътя, защото знаем, че ако минем с превишена скорост в пъти над знака - на теб ще ти бъдат свалени номерата, няма да можеш да излезеш от страната и ще ти бъде прибрана веднага книжката. Искаме такива наказания да има и в България", споделя Петя Иванова.

Утре почернените семействата ще се срещнат с главния прокурор Иван Гешев, за да поставят исканията си и пред него.

 


Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.