Децата имат над два пъти повече вкусови рецептори от възрастните

Това, с което кърмещата майка се храни, може да повлияе на вкуса на храната. Ароматите на къри, чесън или моркови могат да бъдат доловени и в кърмата и по този начин оформят вкуса на бебето. Децата имат различно усещане за вкус и над два пъти повече вкусови рецептори от възрастните.

Новородените вкусват сладко, кисело и горчиво. Те обаче изобщо не обичат киселото и горчивото, като по този начин се предпазват от потенциално токсични вещества. На възраст от четири месеца бебетата могат да опитат и солена храна.

Храненето на бебето: Важни факти за кърменето и донорското мляко (ВИДЕО)

Зеленчуците са изключително полезна и здравословна храна, но не всички деца обичат зеле или броколи, например. Австралийски изследователи са открили, че горчивите зелки се свързват със слюнката в устата на децата и образуват гнилостно серно съединение, което не е опасно, но има лоша миризма.

Препоръчителната дневна доза прием на зеленчуци е 200 грама, но 70% от децата се хранят с твърде малко от тях, сочи проучване на Германското дружество по хранене. Зеленчуците съдържат много важни витамини, минерали, вторични растителни вещества и фибри. Ето защо бъдещите майки могат да помогнат за зеленчуковия апетит на детето си още преди раждането.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.    

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.