Заразата е опасна най-вече за бебетата

Бебетата често имат хрема, кашлица, висока температура, диария. Тяхната имунна система все още се учи да се бори с патогените.

В повечето случаи бебетата се справят с инфекциите без проблеми. Ако обаче децата имат толкова тежък задух, че вече не могат да пият, има само едно решение – прием в болница. За тези симптоми може да бъде отговорен опасен вирус RSV /Респираторен синцитиален вирус/. Той причинява сериозни проблеми с дишането. Появява се на всеки две години и много лесно заразява децата.

Храненето на бебето: Важни факти за кърменето и донорското мляко (ВИДЕО)

Особено засегнати са новородените и децата на възраст под две години. Малките деца не могат да изхвърлят слузта, която се образува и блокира дихателните пътища. Този вирус се забелязва, едва когато децата не могат да пият правилно, защото когато няма течност, слузта не може да се отдели. В най-лошия случай това води до нужда от инвазивна дихателна помощ и децата биват интубирани и вентилирани в интензивно отделение.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.    

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.