Майката на едно от бебетата разказа за случая пред NOVA

Шокиращ случай на размяна на бебета. Две майки са си тръгнали с чуждо бебе при изписване от една от елитните столични АГ болници. 

Децата са родени на 13 септември. А размяната станала ясна, след като една от майките се усъмнила и направила ДНК тест. 

Момиченцето на Севда Михайлова се появява на бял свят на 13 септември малко след 7 часа сутринта. 

Размениха две новородени в столична болница

“Лекарите веднага я дадоха в мен, даже я кърмих. Тя беше през цялото време пред мен. После ме свалиха на долния етаж, за да може да се възстановя. След два часа се качих и тя пак си беше през цялото време с мен”, разказва жената за първите си мигове с бебето.

Севда е самотна майка на 26. Това е второто й дете и казва, че живее бедно, но щастливо - до началото на декември, когато доктор от болница “Шейново” идва в дома й. Показва й друго дете, което обаче от болницата предполагат, че е не чуждо - а нейното. С обяснението, че е възможно да е станала грешка с гривните, които слагат на майките и бебетата след раждането. 

“Бях в шок. Започнах да рева”, разказва още Севда.

ПЪРВО ПРЕД NOVA: Директорът на „Шейново” за разменените бебета

Тя отрича детето от снимката да е нейно. “Това не е моето дете, аз си усещам моето дете, няма как друго дете да е моето”, категорична е жената. “Ден и нощ, откакто разбрах това нещо, нито спя, даже въобще не ям. Нищо друго не ме вълнува, само съм в постоянни мисли за това нещо”, допълва още тя. 

Севда е показала на болницата всички документи, епикризи и гривните след изписването. Вече е намерила и адвокат.

Сега най-голямата й тревога е, че детето ще й бъде отнето. Тя обаче е категорична: “Ще се боря докрай. Ако трябва и аз ще си направя един ДНК тест отделно”.

Севда заяви още, че дори и резултатите да покажат, че не тя е биологичната майка на детето, тя иска да го отгледа. 

Майката на едно от разменените бебета: Много се разстроих, не мога да спя и да се храня

След като случаят стана известен, Министерството на здравеопазването започна масови проверки във всички АГ болници в страната.

Агенция “Медицински одит” вече влезе в болницата, която е общинска. Столична община също се заема със случая. А от прокуратурата са образували досъдебно производство. 

Най-важният въпрос сега е не само кога и как бебетата ще отидат при родните си майки, но и как изобщо се е стигнало до тук. 

Кога децата ще отидат при биологичните си майка е въпрос, чийто отговор все още не е ясно. Знаем обаче, че за целта ще е необходимо съдебно решение. До тогава новородените остават при семействата, вписани в актовете им за раждане. Ако заради тази фрапираща ситуация и шокът за двете семейства се установи, че за децата съществува риск и те не получават нужната грижа, те могат да получат временна закрила от социалните служби. 

Прокуратурата: ДНК експертиза доказа размяната на бебетата в София

Досъдебното производство по случая е образувано в средата на декември. Разпитани са множество свидетели и са направени ДНК експертизи. Именно те са доказали без съмнения, че децата са разменени. 

Директорът на "Шейново" коментира случая първо пред NOVA. И заяви, че недоумява как се е стигнало до размяната. Той  разбрал за случая с разменените бебета в началото на декември - два месеца след като децата и техните родители са изписани и изпратени по домовете си.

„Аз лично разбрах на 7 декември, като тогава не бях даже и в България”, каза пред NOVA д-р Румен Велев.

След като научил за размяната на новородените, се свързал с полицията.

Велев няма обяснение как се е стигнало до размяната на децата. Директорът на АГ болницата отрече първоначалната информация, че една от майките е отказала да съдейства на разследващите.

Започват масови проверки в АГ болниците

Разследването се води от Софийска районна прокуратура. 

„Номерата на гривните са били правилните на децата, но са били различни гривните на двете жени, впоследствие една от тях установява, че номерът на нейната ръка не съответства на номера на нейното дете, която тя е запазила като спомен… просто е погледнала номерцата случайно”, обясни зам.-районният прокурор Иван Стефанов. 

ДНК експертиза доказала, че родителите, които са вписани в актовете за раждане на децата, не са техните биологични. По случая са разпитани 27 души. Основните работни версии са две. 

„Евентуална отговорност може да се търси на лицето, което е заменило умишлено двете деца, ако установим такова лице… възможно е да е грешка, в хода на разследването се проверяват всички версии“, посочи още Стефанов. 

Милева: Да смениш две бебета и да изправиш две семейства пред тежко изпитание е като сюжет за филм

От здравното министерство разпоредиха спешна проверка в болницата. 

„Това е прецедент. Първият такъв случай, който буди недоумение“, каза доц. Момчил Мавров, началник на кабинета на здравния министър.

Столичната община също се зае със случая. 

При установяване на вина предвиденото наказание е до 2 години лишаване от свобода. 

Темата отекна и в Министерски съвет. След като директорът на болницата беше извикан в здравното министерство, ресорният министър обясни пред медиите, че не е бил уведомен за случая, а напротив - научил е от медиите.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.