Според адвокат Мария Шаркова е нужно да се въведе практиката да се осъществява първи контакт кожа в кожа между детето и майката

Интересът на децата е на първо място. Важно е да се запазят личните данни на хората, защото когато пораснат децата, ще е неприятно тази история да добие публичност. В Семейния кодекс няма изрично регламентирани последствия за размяна на бебета. Грешката е във фактите - имаме разменени бебета, но актовете за раждане са верни като информация. Това заяви за "Твоят ден" адвокат Мария Шаркова.

Директорът на "Шейново": Разминаването е станало при първото раздаване на бебетата

По думите ѝ има съмнения дали ще се водят продължителни дела с установителни искове, при които да се установява произхода на децата. "По-скоро трябва да се мисли дали някой от родителите няма да резистира при предаването на детето на биологичните му родители. След като има ДНК експертиза при досъдебно производство не би трябвало да се случи. Но не може детето да се вземе принудително от майката, съдебна процедура обаче трябва да е краен вариант, защото отнема време", обясни тя.

Според нея само при умисъл се предвижда съдебна отговорност, но при проява на небрежност или неволна грешка не се счита за престъпление. "Наказанията може да са лишаване от свобода от порядъка на 5 години. Възможно е да се случват грешки при размяна на бебета заради практиката да не се осъществява първи контакт кожа в кожа между детето и майката и новородените да не са с майките си от раждане до изписване, което е световна практика. Това може да играе роля на превенция в такива ситуации", подчерта Шаркова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.