Това каза той по повод решението на НС да задължи МС да промени Плана за възстановяване в част енергетика

„ЕК работи по правила, които са приети и едно от тях е декарбонизацията. Ние няма как да бъдем страна член на ЕС, да се възползваме от финансовите инструменти на ЕС, но да не спазваме правилата“. Това каза бившият министър на екологията Борислав Сандов в студиото на „Денят на живо“ по NOVA NEWS.

По повод решението на парламента да задължи Министерски съвет да промени Националния план за възстановяване и устойчивост в част енергетика, той каза, че „от това нищо няма да последва“.

Сандов посочи, че никога не е имало условие за затваряне на въглищните централи. „Намаляването на емисиите не става само със затваряне. То може да се случи по два начина. Единият е с технологична модернизация, а другият със сезонна работа – работа на непълни обороти“, посочи той.

„Решението днес, освен популизъм и неразбиране, е опит да се маркира път към „въглищна коалиция“, уточни Сандов.

Въглищната енергетика си отива не само заради климатичните цели, а и поради чисто финансовите аргументи, допълни той.

Работници от въглищните централи - на протест в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Много скоро, в регионален аспект, около нас ще се продава много по-евтина енергия, отколкото ние мислим, че ще можем да продаваме въглищната енергия някъде навън“, каза Сандов. Това, което се случи днес поставя под риск Плана за възстановяване и устойчивост, допълни политикът.

„Целият свят ще катастрофира, а ние си говорим за един сектор, който може да бъде компенсиран при производство на електроенергия със същите работни места и на по-висока цена“, посочи той.

По негови думи „инвестицията, която е заложена в Плана за възстановяване и устойчивост, свързана със завод за създаване на батерии, плюс сглобяване на възобновяеми енергийни източници, щеше да даде почти същия брой работни места в региона“.

Тецовете могат да работят и без въглища, каза той.

В частта с декарбонизацията нито една държава не е искала предоговаряне, допълни Сандов.

По негови думи, след няколко години България от износител на енергия ще се превърне във вносител. Това ще се случи не защото се затварят тецовете, а защото е по-евтино от чужбина да се купува енергия, допълни той.

Още гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.