Германски хирург дава добър съвет на родителите, изправени пред трудности

За съжаление, дори децата понякога се озовават в болница за няколко дни или за по-дълъг период. Дори и да няма сериозна причина, за най-малките това е извънредна ситуация. Много е трудно да подготвим малки деца за болница. Родителите също често са изплашени и притеснени.

Екипът на предаването „В добра форма” на „Дойче веле” ни среща с Робърт. Той е на пет години и се лекува от доста време при хирурга Сузане Дек. Тя пише и рисува в свободното си време, а Робърт обича книгите ѝ. Сузане извършва сложна операция на ръката на Робърт. Преди контролен преглед майката Ирина чете на Робърт книгите на хирурга. Историята на една от книжките се развива в болница в джунглата. Детето е очаровано от нея. Робърт се асоциира с героите, тъй като подобно на един от тях – Койо, детето също получава един палец на ръката си.

Как храненето на бъдещата майка оформя вкуса на детето?

Сузане Дек от Манхайм рисува от малка. Работата и хобито ѝ се допълват. В книгите си тя показва много неща от един кабинет, например ножици, марли, престилка. По този начин малките пациенти разбират какво точно им предстои, но без да навлизат в детайли. Една операция се представя от Сузане на хартия чрез силуети, но не се виждат неприятни за децата неща като кръв. В една от книжките се виждат само две капки кръв, когато сестрата Комар взима проба от детската ръчичка.

Колегите на Сузане често я вдъхновяват за редица герои. В тези книжки Робърт открива своята любимка - сестра Зилке. Историите на героите на Сузане Дек помагат на децата да преодолеят страха си от болниците. Според специалистите това е добър начин да подготвим малчуганите за престой в лечебно заведение.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.    

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.