Вижте съветите на специалистите, представени от екипа на „Дойче веле”

Най-честото метаболитно заболяване в детска и юношеска възраст е диабет тип 1. Над 150 хиляди деца заболяват всяка година.

Диабет тип 1 е автоимунно заболяване. При него клетките на панкреаса не произвеждат инсулин и това състояние може да има фатален изход, ако не се лекува. Важно е също да се диагностицира възможно най-рано.

Как да подготвим детето за престой в болница (ВИДЕО)

Класически симптоми на диабет тип 1 са жажда и често ходене до тоалетна. Понякога се бърка с възпаление, психично отклонение или хранително разстройство, тъй като децата повръщат и отслабват. Съществува и генетично обременяване, но повечето заболели деца нямат болни роднини. Учените търсят в кръвните проби определени антитела, които откриват в три от десет деца.

Целта на специалистите по света е да забавят или дори да предотвратят появата на болестта. С едно от извършваните изследвания се тества дали здравата чревна флора може да предотврати диабет. Бебета с диабетици в семейството получават специален пробиотик, който се смесва с мляко или вода. Бактериалният щам, който се използва в него, подпомага чревната флора и развитието на имунната система.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.    

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.