Предстои подготовката на медицинските екипи и пилотите

Координационен център ще преценява дали да се изпраща медицински вертолет или линейка. Това заяви в студиото на „Здравей, България” командирът на държавния авиационен оператор генерал-майор Златко Златев. 

Междувременно екипът ни се срещна с д-р Татяна Ачова. Тя е лекар в столичната Спешна помощ. Винаги когато става въпрос за спасяване на човешки живот, е на линия. На линия ще бъде и за обучение за въздушните линейки.

„Транспортът дали ще е по вода, въздух или суша – лекарят си е лекар”, споделя докторът.
В лекарската й практика вече се е случвало да спасява и по въздух.

„Преди 4-5 години млад мъж с черепно-мозъчна травма в кома го транспортирахме от Бургас до София”, обясни д-р Ачова.

Кога можем да очакваме първите медицински хеликоптери у нас?

Обучението на медиците ще започне до дни. Екипите ще бъдат от анестезиолог-реаниматор и медицинска сестра.

„Целта е да се излети в рамките на около 3-5 минути. Ще има дежурни медицински екипи, а във вертолета ще има необходимото медицинско оборудване”, каза ген.-майор Златко Златев, командир на Държавния авиационен оператор.

В зависимост от сложността на случая, ще се преценява дали да се изпраща помощ по земя, или по въздух. Сега освен доставката на хеликоптери, трябва да бъдат набавени и необходимите лицензи.

„Проблемът е, че няма граждански лиценз. За да се премине от военна в гражданска авиация, се минава един дълъг период, теоретична подготовка. Наличните пилоти, които имат граждански сертификат, са много малко”, каза още Златев.

Ще започне и процедура по наемане на два хеликоптера, които ще дойдат с подготвени екипажи, казват от Държавния авиационен оператор. Първите две летателни машини се очаква да бъдат разположени в София и Долна митрополия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.