Координационен център ще решава дали е по-целесъобразно да се изпрати линейка, или вертолет

България е единствената страна в ЕС, която няма медицински хеликоптери. А в сряда правителството взе решение да прехвърли на Държавния авиационен оператор - бившият Авиоотряд 28, изпълнението на полетите за спешна помощ по въздух.

В студиото на "Здравей България" ген.-майор Златко Златев обяви, че всеки гражданин, който е претърпял злополука, ще може да подаде сигнал до 112, като координационен център ще решава дали е по-целесъобразно да се изпрати линейка, или вертолет. 

Ново земетресение в румънския окръг Горж

"Целта е да се излети в рамките на 3 - 5 минути. В оперативната база ще има дежурни пилоти с медицински екипи, а вертолетът ще бъде оборудван с необходимата апаратура", каза още командирът на Държавния авиационен оператор. 

По думите му, ако до две седмици започне процедура по наемане на два хеликоптера, можем да ги очакваме след около 3-4 месеца. Те най-вероятно ще бъдат ситуирани в УМБАЛ „Св. Анна“ в София и в Окръжната болница в Долна Митрополия. 

Златев допълни още, че в "Пирогов" на този етап няма изградена хеликоптерна площадка.

Той посочи, че с въздушната линейка ще може да се превозва само един пострадал, но ще се стига значително по-бързо до дадено лечебно заведение. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.