"Намирането на учител, който е добър по математика, е като шестица от тотото", призна бившият зам.-образователен министър

От Природоматематическата гимназия във Видин „Екзарх Антим Първи” са стигнали до Факултета по математика и информатика, за да търсят учител. В предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS директорът Ивайло Милушев разказа как са се справили с липсата на математик – първоначално са назначили пенсиониран преподавател, който се е справил много добре. След това са разпределили часовете между останали преподаватели по математика. В момента търсят други варианти. Междувременно учениците им се представят блестящо на регионални състезания по математика.

„Наливането на средства в образованието няма да промени резултата и ситуацията, защото проблемите се натрупват от дълги години. Нужно е да намалее административната тежест, това е една от причините тази професия да не е толкова желана”, каза Ивайло Милушев.

Липсата на преподаватели потвърди и Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на 119-то училище в София. По информация от днешната преса един преподавател по физика се пада на над 300 ученици в България.

В момента намирането на учител, който е добър по математика, е като шестица от тотото, призна бившият зам.-образователен министър.

„В системата на средното образование статистически няма недостиг, но има затруднение фактически и практически в системата на средното образование на специалисти в няколко посоки. Последните месеци най- сериозно се усеща недостиг на преподаватели по информатика, след това по математика и природо-математичния цикъл. Казусът става все по-сериозен по много причини – учителската професия трудно може да се конкурира с IT сектора”, призна Стаматов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.