Според студентите 20% повишение е непосилно

С близо 20% скача средният размер на годишната такса за обучение в държавни висши училища. Сумата за новата академична година ще е 1050 лева, а за кандидатстване – 50 лева. Това предвижда проекторешение на Министерски съвет, публикувано за обществено обсъждане. Новината породи реакции както сред студентите, така и сред ректорите на университети. Голямата част от университетите, обаче ще запазят размера на досегашните такси, заради отлива на желаещи да следват. В същото време студентите от 8 професионални направления и 18 защитени специалности, отново ще бъдат освободени от такси. Новината за готвените по-високи такси накара студентите да започнат обществено обсъждане по темата. Те свикват извънредно заседание на студентските съвети, с което се надяват да излязат с обща позиция на национално ниво. В част от университетите увеличението ще бъде под 20%, защото вече веднъж таксите са повишавани. В други - увеличение няма да има.

Матурата с тежест при приема в 48 университета

“По време на заседание на Съвета на ректорите беше изразено притеснение относно новите критерии за оценяване и акредитация, които все още не са актуализирани и от които ще зависи финансирането на университетите”, каза служебният министър на образованието проф. д-р Сашо Пенов. 

По думите на проф. д-р Петя Кабакчиева критериите за оценяване са важни, “защото дават граници на експертната оценка“.

Голяма част от университетите в страната са заплашени да останат без финансиране, защото нямат статут на научноизследователски университети. Ректорите попитаха служебния министър на образованието какъв път на развитие могат да имат висшите училища без такъв статут и възможно ли е да се направи връзка с бизнеса.

МОН с нови правила за матурите

„Тук трябва да имаме много активна връзка и с бизнеса за финансирането на тези университети“, посочи акад. Лъчезар Трайков - председател на Съвета на ректорите и ректор на МУ-София.

Медицинският университет в Пловдив е един от десетте у нас с научноизследователски статут. В него се намира единственият в България Медицински симулационен тренировъчен център, където бъдещите лекари се обучават на манекени, които могат да бъдат оперирани и лекувани.

За университетите, които не са научноизследователски, от МОН съветват - кандидатстване по различни европейски и национални програми.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.