Разговор с един от разписалите новите правила

Какво всъщност пише в новите правила за реакция при бомбена заплаха? И кой носи отговорност за живота и здравето на учениците, докато полицията реши дали те да бъдат евакуирани? Илияна Шишкова разговаря с експерта по сигурност Лъчезар Милушев - един от разписалите новите правила.

3 страници и 25 точки - толкова е съдържанието на процедурата за реакция при бомбени заплахи, която МВР официално оповести днес. В нея ясно е записано, че директорите на училища уведомяват спешния телефон за постъпилата заплаха и започват да организират претърсването на училищата за съмнителни пакети и забравени багажи. Това обаче не означава автоматично евакуиране на децата.

МВР: Директорите, разпуснали ученици заради бомбени заплахи, са в нарушение

Процедурата за действие при заплаха с бомба е разписана в правилник. Без значение как идва заканата - по имейл, телефон, социални мрежи или хартиено писмо. „Би следвало да се подаде сигнал на телефон 112, като подробно се опише сигналът, подателят, профилът му, ако има такива. И, разбира се, самото съдържание на сигнала”, коментира Милушев.

Според един от авторите на документа ключово важно е бързото установяване реална ли е заплахата. Това става първо чрез претърсване на училището за съмнителни пакети. „Което не предполага извеждането на децата от училищата, студентите - също, както и персонала. След пристигане на полицейските екипи, ако не се установи такъв пакет, забравен багаж, не се налага извеждане”, поясни експертът по сигурност.

Случаят приключва с подписан протокол от двете страни. Ако обаче заплахата се окаже действителна: „Когато евакуираме, ние трябва да знаем къде е заплахата. И когато това е установено, евакуацията се извършва управляемо, тоест, децата, персоналът - не преминават в близост до опасния пакет”, поясни Милушев.

МОН уведоми директорите за процедурата при заплахи

При оставени отворени врати и прозорци, децата напускат сградата с личните си вещи. И идват сапьори, които да обезвредят съмнителния пакет. „Трябва да предприемем действия такива, които да не позволяват да се реализира така нареченият психотероризъм”, категоричен е експертът.

Много директори не са сигурни как да разберат доколко сериозна е заплахата, докато дойдат униформените на проверка. Затова от МВР напомнят, че по закон те трябва да имат определени служители, които да реагират в такава ситуация.

„За 10 - 15 минути, при добра организация, една училищна сграда може да се огледа по етажи. Да се види има ли нещо, да се докладва това и да се уточни с полицейските служители, които ще пристигнат на място”, каза още Милушев.

Няма безобидна заплаха, категорични са експертите. Всяка се приема за действителна, но без да се всява паника сред родители, ученици и учители. Лавинообразното нарастване през последната седмица те отдават и на недобра реакция на училищните власти.

Вижте целия протокол за действие:

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.