В някои случаи постоянният позитивизъм пък е вреден

Лошото настроение е една от емоциите при хората. Причините за него могат да бъдат различни - стрес, претоварване или дори мрачното време. 

Арвит Капас е психолог, който изследва именно емоциите. Според него лошото настроение е по-скоро страничен ефект. Това, което е много важно от еволюционна гледна точка, са емоциите, свързани с определени аспекти, казва специалистът. Гневът или скръбта понякога са много важни. Трябва да ги изживеем и излеем, защото нашето негативно настроение е предупредителен сигнал.

Депресията – симптоми, превенция и лечение (ВИДЕО)

Според Капас дори положителното настроение има функция, която вече не е налице, когато това настроение е постоянно. Например това да се стремим към нещо като вкусна храна или приятна среща. Тогава очакването ни стимулира. Когато обаче позитивизмът не изчезва, започва да липсва мотивация.

Зад лошото ни настроение се крие нещо добро, което разпознаваме само на втори поглед. При концентрация, леко негативното настроение може дори да бъде от полза, казват специалистите. Меланхолията и носталгията са неща, които понякога търсим. Тогава сме по-концентрирани, самокритични и продуктивни.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.    

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.