Вижте как да си осигурим така нужната ни релаксация

Можем да правим някои неща за себе си, за да поддържаме душевния си баланс. Например да живеем здравословно, да си осигуряваме приятна компания, да спортуваме, да почиваме.

Има много оферти за услуги и продукти, които трябва да ни помогнат с това, но дали го правят наистина? Те обещават релаксация с натискане на един бутон. Някои експериментират с приспособление за отпускане на мускулите, други борят стреса на по-холистично ниво.

Изследване, представено в поредицата на „Дойче веле” „В добра форма” показва, че най-добрата психическа и физическа релаксация е възможна сред дивата природа. След около 20 минути, прекарани в гората, настъпва истински душевен баланс.

Кога лошото настроение може да бъде полезно (ВИДЕО)

Друг начин за осигуряване на добро настроение може да бъде използването на постелка за акупресура. Върху нея са закачени повече от шест хиляди заострени малки пластмасови шипа. Те се забиват в гърба. По този начин помагат срещу болки в гърба, главоболие и стрес. Постига се и високо ниво на стимулиране на кръвообръщението и добро снабдяване на мускулите. Тук също усещането за релаксация се подобрява след около 20 минути.

За отмора и възстановяване може да ползваме и масажен пистолет, снабден с различни приставки. Интензивността може да се регулира. Той създава и усещане за болка, но в същото време отпуска. При масажната възглавница действието е подобно.

Експертите са на мнение, че дори ако си направим чаша чай или прочетем хубава книга, също може да релаксираме. Ефектът обаче не е дълготраен.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.    

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.