По думите ѝ при сигнал за насилие трябва да се действа бързо и на място да отиде мултидисциплинарен екип

Държавата е огромен длъжник на жертвите и потърпевшите от домашно насилие и насилието като цяло. Такова има в училище и на работното място. В закона липсва национален координационен механизъм, в който да са разработени методики на действие по спешност, последваща рехабилитация или превенция - тоест са нужни три механизма. МСТП, МОН, МВР и Прокуратурата трябва да бъдат ангажирани в координационен механизъм. Трябва и чисто нов Закон за домашното насилие, като за промените в него се потърсят мненията на експерти. Това каза в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS адвокатът Анели Чобанова.

След поредната пребита жена: НПО-та искат по-бързо издаване на ограничителни заповеди

По думите ѝ при сигнал за насилие трябва да се действа бързо и на място да отиде мултидисциплинарен екип, съставен от представители на споменатите институции. "Трябва да има и психолог, който да тушира текущото насилие, за да се избегне трагичен край или повторение. След това насилникът трябва да се впише в регистър, за да се работи с него и да се тушира неговото поведение. Горещият телефон на "Анимус" не е ефективна мярка, защото те нямат капацитет да откликват на всички сигнали. Нужна е национална линия - телефонна и онлайн", заяви тя.

През 2020 г. имаше специална забележка от страна на ЕК по темата. "Направи ми впечатление, че е чисто замазване на очите на партньори и няма ефективност при защита от домашното насилие. Трябва да се погледне концептуално изцяло различно, за да може подходът да е ефективен за превенция и защита. При превенцията трябва да се работи с регистрираните насилници. Както административни, така и съдебни мерки, трябва да може да се предприемат в случаи на насилие", коментира още Чобанова. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.