В списъка на Офиса на търговския представител влизат общо 29 страни

САЩ поставиха България и Беларус под наблюдение заради нарушения на правата върху интелектуалната собственост.

Общо 29 държави са в списъка за наблюдение на Офиса на търговския представител - агенцията, която координира външнотърговската политика на САЩ. България е включена в списъка, защото не е отстранила в достатъчна степен недостатъците при разследването на онлайн пиратството.

ГДБОП спря нелегално излъчване на телевизии

Черната класация съдържа два списъка. Единият, определен като "приоритетен", включва 7 държави, към които се подхожда с повече внимание. Сред тях са Русия и Венецуела.  България не попада там. Страната ни е в по-ниска категория на опасност, но пък е единствената страна членка на Европейския съюз в цялата класация, която попада под специалното наблюдение на Щатите.

Преди година САЩ обявиха, че ще проведат специална проверка на България заради липсата на напредък през последните пет години на дадените обещания за преследване на онлайн пиратство и нарушение на интелектуалните права.

Страната ни попада в черния списък на Щатите не за първи път, а още през 1996 година. „Ние като страна "пират" №2 след Китай произвеждахме по 50 милиона пиратски компактдиска годишно. Тогава ГДБОП се ангажира активно и успяхме да ликвидираме всички пиратски фабрики на територията на страната и излязохме от списъка”, припомня експертът по киберсигурност Явор Колев. 

Оттогава периодично попадаме под наблюдението на Съединените щати. Присъствието ни в подобен доклад обаче действа негативно на репутацията ни и е знак към инвеститорите, казват експертите. „Означава опасност за един такъв потенциален инвеститор да инвестира в държавата ни и да инвестира своя бизнес, насочен към авторски права и интелектуална собственост”, посочи Любомир Тулев.

Защо България влезе отново в „Списък 301” на САЩ

Според доклада България има проблем както с преследването на нарушителите, така и с наказването им, дори ако те бъдат засечени. „Миналата година не е образувано нито едно досъдебно производство срещу интернет пиратство. Това, разбира се, дава сигнал на нашите партньори, че в България не се спазват в достатъчна степен авторските права”, каза още Колев. Според българското законодателство всеки, който нарушава авторските права, може да бъде глобен с 10 хиляди лева или да влезе в затвора от 1 до 6 години. Извършителите обаче знаят добре как да избегнат закона.

От МВР заявиха за NOVA, че искат да въведат законодателни промени, които да улеснят преследването на извършителите на престъпления, свързани с онлайн пиратството. Приемането им обаче зависи от Народното събрание.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.