Oтдел „Киберпрестъпност“ участва в разследването

Под ръководството на Районна прокуратура – Кюстендил се води разследване за незаконно разпространение на телевизионни програми в Дупница, съобщават от Апелативната прокуратура-София.

Установено е, че неограничен брой лица са предоставяли достъп до голям брой телевизионни програми, чрез интернет оператор. Това е ставало без необходимото по закон съгласие на носителите на правата. Извършени са огледи, разпитани са и множество свидетели.

Наблюдаващият прокурор внесе в съда искане за претърсване и изземване на недвижими имоти, ползвани от кабелен оператор на територията на Дупница и други населени места.

Служители в отдел „Киберпрестъпност“ и сектор „Борба с организирана престъпност“ на ОД на МВР Кюстендил са извършили процесуално-следствени действия съвместно с колегите им от Благоевград, Перник, Европол и Алианса за противодействие на аудиовизуалното пиратство. Те са проведени в рамките на ЕMPACT - Мултидисциплинарна и многоведомствена платформа за оперативно сътрудничество за борба с организираната престъпност на ниво Европейски съюз. Сред нейните приоритети е дейността срещу мрежи и частни предприемачи, участващи в престъпления срещу интелектуалната собственост.

В рамките на операцията е пресечена дейност по предоставяне на незаконна кабелна телевизия на територията на Софийска и Кюстендилска област.

Разследването продължава.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.