Вижте съветите на специалистите за това какво да включим в менюто си

Науката все още знае твърде малко за ефекта на лекарствата, съдържащи мелатонин. За естествено регулиране на цикъла на съня се препоръчва активност и преди всичко - много светлина през деня. Твърде много кафе, алкохол или никотин нарушават производството на мелатонин, както и постоянният стрес, упражненията вечер или болкоуспокояващите. Тежките ястия също пречат на съня.

От друга страна има храни, които насърчават съня по напълно естествен начин. Ефектът на три от тях е доказан чрез проучвания, но те трябва да бъдат част от разнообразна здравословна диета.

Проблемите с щитовидната жлеза – симптоми и лечение (ВИДЕО)

Първата благоприятна храна са вишните. Те трябва да се консумират през деня, но не и вечер, тъй като захарта в тях може да ни разбуди. Може да се приемат и под формата на сок. В едно от проучванията се наблюдава как хората, пили по две чаши сок от вишни на ден спят по-спокойно.

Друга подходяща храна за регулиране на съня е лещата. Бобовите растения са пълни с триптофан. Тялото не може само да произвежда тази аминокиселина. То изгражда серотонин от триптофана. Серотонинът ни поддържа активни и енергични през деня. Вечер той се превръща в хормона на съня - мелатонин. За този процес организмът се нуждае от витамини от група В и фолиева киселина. Лещата доставя именно тези вещества. Тя съдържа и сложни въглехидрати, които покачват нивото на кръвната захар бавно, но засищат за дълго време. Това е важно за спокоен сън. Лещата обаче не е препоръчителна, ако страдате от киселини.

Токсичният позитивизъм или как вредят социалните мрежи (ВИДЕО)

Третата  храна за добър сън са бананите. Те също съдържат малко триптофан и доставят директно серотонин. В тях има и магнезий, и калий. Тези минерали помагат на нервите и мускулите да се отпускат по време на сън. Температурата на мозъка спада. Бананът е хранителен източник за здрави чревни бактерии и облекчава безсънието, свързано със стреса.

Фруктозата в бананите обаче повишава кръвната захар. При проблеми с теглото плодовете не се консумират вечер, а се разпределят по 2-3 банана през целия ден.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.    

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.