Инфлуенсърите показват само хубавата страна на живота

Добро настроение въпреки раздяла, житейски кризи и удари на съдбата – това в днешно време „изискват” социалните мрежи. Там се споделят само най-хубавите моменти от живота на инфлуенсърите. Хората не искат да гледат публикации, които имат негативни неща или тъжни примери.

Кога лошото настроение може да бъде полезно (ВИДЕО)

Психотерапевтът Мириам Хоф казва, че това може да бъде опасно. В социалните медии, според нея, има натиск, при който се показва само положителната страна на света. Това от своя страна означава, че човек е изолиран и сам с негативните си чувства. Според Хоф това е вредно, защото тогава всеки мисли, че е различен от всички останали.

Хората с оптимистична нагласа несъмнено се чувстват по-добре, но става отровно когато вече няма място за негативни чувства. Тогава експертите говорят за токсичен позитивизъм. Например при токсичните фрази като „събери се” и „не е толкова лошо” показват, че не вземаме насериозно страданията на даден човек. А негативните чувства имат за цел да покажат, че не всичко е наред и трябва да се обърне внимание на определен проблем. Потискането и криенето на неприятните емоции може да доведе до депресия.

Депресията – симптоми, превенция и лечение (ВИДЕО)

Експертът по комуникации от Германия Патрик Венке се занимава активно с темата за щастието. Той също предупреждава, че негативните емоции не бива да се отблъскват. Според него всички специалисти в социалните медии би трябвало да публикуват и грешки. Това би било полезно за всички.

Професор Алфред Белебаум пък казва, че най-голямото щастие се крие в нещастието. Но много малко хора го търсят точно там.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.    

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.