Адската машина е гръмнала на пътя, по който минавала колата на Гешев

Опит за атентат срещу главния прокурор бе извършен на пътя между град Самоков и село Ковачевци към 11.45 ч. в понеделник. Бомба избухнала пред кортежа на Иван Гешев, в който пътувал и самият той, заедно със семейството си. Те се возели в брониран джип. Информацията съобщи директорът на Национална следствена служба и заместник-главен прокурор Борислав Сарафов.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ОПИТА ЗА ПОКУШЕНИЕ ВИЖТЕ ТУК

При опита за покушение няма пострадали хора. Сарафов обаче подчерта, че взривът е бил извършен с цел убийство. Според свидетели при детонацията се е издигнал огнен стълб с височина 4-5 м. На пътя се е получил и дълбок 30-40 см кратер, с диаметър близо 3 м.

 

„Бомбата е била с голям тротилов еквивалент – около 3 кг, по изчисления на експертите. В нея е имало и осколки. Те са се разпилели и са се забили в отсрещните дървета. Металните сачми, които намерихме, бяха с големина на човешки нокът. Очевидно бомбата е била с намерение да убие. Целта не е била сплашване", заяви Сарафов. И определи случилото се като "изключително професионално подготвено и добре изпълнено покушение". Според шефа на НСлС само случайността е спасила главния прокурор и семейството му, както и случайните минувачи.

Бомба с 3 кг тротил и осколки срещу Гешев, взривът предизвикал огнен стълб (ВИДЕО)

Той уточни, че на мястото са намерени и маркери, оставени от извършителите. „Спрямо тях са се ориентирали, кога да задействат бомбата - в момента, в който автомобилът на Гешев минава. Изключително професионално подготвено покушение, а очевидно и добре изпълнено. Само една случайност е спасила главния прокурор и семейството му, както и случайни минувачи”, подчерта Сарафов.

 

Мястото е било отцепено веднага. Започват проверки на всички коли, които се движат в района. Пътят остана затворен през целия ден. Разследва се и има ли теч на информация за маршрутите на главния прокурор, който се охранява от Националната служба за охрана (НСО).

По-рано директорът на болницата в Самоков д-р Ковачка съобщи за NOVA, че оттам след получаване информация за инцидента са тръгнали две линейки. На място медицинските екипи са видели дупка в земята и са се върнали, защото не е имало пострадали. Новината, че при инцидента няма ранени потвърди и главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров.

Гешев пътувал със семейството си при инцидента с кортежа

Той каза още, че накрак са вдигнати всички сили на реда. На място има представители на ГДНП, Жандармерия, ГДБОП. Формиран е и специален щаб, а вътрешният министър Иван Демерджиев е в контакт с всички служби, както и с представители на НСО и ДАНС.

 

Във вторник премиерът Гълъб Донев ще проведе съвещание в Министерския съвет, на което ще присъстват Демерджиев, представители на службите на МВР и прокуратурата. Те ще обобщят информацията, събрана по случая до момента.

В ефира на NOVA бившият шеф на НСБОН и НСО ген. Румен Миланов изказа предположение, че детонацията е станала по електронен път. Това означавало, че извършителите са имали информация за маршрута, по който ще мине Гешев. 

 

От АПИ съобщиха, че движението по пътя София-Железница-Ковачевци-Белчински бани е временно ограничено. Всички пътуващи от столицата до Самоков и обратно може да се движат без ограничения по път II-82 - София-Пасарел-Самоков.

ВСИЧКО ЗА ВЗРИВНОТО УСТРОЙСТВО СРЕЩУ КОРТЕЖА НА ГЕШЕВ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.