Главният прокурор е бил мишена за убиване, каза заместникът му Борислав Сарафов

Бомбата срещу Иван Гешев е имала за цел да убива. Това заяви на брифинг директорът на Национална следствена служба и заместник на главния прокурор Борислав Сарафов.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ОПИТА ЗА ПОКУШЕНИЕ ВИЖТЕ ТУК

„Днес около 11:30 ч. главният прокурор пътувал с автомобила си към София, когато на голям завой, на който скоростта се намалява, избухва взрив. Той бил изключително силен. По сведения на очевидци огненият стълб, който е изригнал, е бил с височина 4-5 метра. На място е установен кратер с дълбочина 30-40 см и диаметър от близо 3 м”, заяви Сарафов.

По думите му взривът е бил насочен към пътя. „Бомбата е била не само с голям тротилов еквивалент – около 3 кг тротил, по изчисления на експертите. В нея е имало и осколки. Те са се разпилели и са се забили в отсрещните дървета. Очевидно бомбата е била задействана с намерение да убие. Целта ѝ не е била сплашване, не говорим за фойерверки. Металните сачми, които намерихме, бяха с големина на човешки нокът”, заяви Сарафов.

ОПИТ ЗА АТЕНТАТ: Бомба срещу кортежа на главния прокурор (ВИДЕО)

Той уточни, че на мястото са намерени и маркери, оставени от извършителите. „Спрямо тях са се ориентирали, кога да задействат бомбата - в момента, в който автомобилът на Гешев минава. Изключително професионално подготвено покушение, а очевидно и добре изпълнено. Само една случайност е спасила главния прокурор и семейството му, както и случайни минувачи”, подчерта Сарафов.

Според него маршрутите на Гешев са били внимателно следени. "Очевидно главният прокурор е мишена за някого. И то не е мишена, която просто да бъде сплашена, а мишена, която да бъде убита", категоричен е заместник-главният прокурор. 

Наказателното производство, което е образувано по случая, е по Глава 1 от Наказателния кодекс - за терористичен акт. Разследващите търсят детонатори и събират осколките. „До няколко часа ще се знае с голяма точност както видът, така и количеството на взрива. Тези осколки са поставени не само, за да избухнат, но и за да убиват”, посочи Сарафов.

Гешев пътувал със семейството си при инцидента с кортежа

Не се изключват никакви версии. „Най-вероятно тези хора са били на място. Може би са имали визуален контакт с пътя и преминаващите автомобили. Няма друг по-точен начин да се прецени кога да се детонира бомба, защото по този път преминават много коли. Взривът е избухнал буквално в момента, в който автомобилът на главния прокурор се е изравнил с него. По свидетелски показания взривът е изместил в ляво колата на главния прокурор”, каза още Сарафов.

ВСИЧКО ЗА ВЗРИВНОТО УСТРОЙСТВО СРЕЩУ КОРТЕЖА НА ГЕШЕВ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.