Вижте какво съветват експертите

Телата ни трябва да могат да се настройват за сън. Експерти, цитирани от „Дойче веле”, съветват хората с проблеми със заспиването да спазват „ритуал”, който да започват да изпълняват около час преди лягане. Той може да включва релаксираща игра, задачи за разпускане или пиене на чай.

Най-добрите храни за здрав сън (ВИДЕО)

Тялото ни обича рутината. Часът на лягане и този на ставане трябва винаги да е един и същ, дори в почивните ни дни. Това е важно за биологичния ритъм на организма.

Ако редовно спим лошо, не трябва да лягаме по-рано или да спим по-дълго. Ако пък се появяват проблеми със съня през нощта, трябва да избягваме подремването през деня.

Не е добре и да оставаме будни в леглото. Ако се пробудим през нощта и не заспим до 20 минути, то трябва да станем и да вършим неща, които ни изморяват или успиват. Такова може да бъде четенето на книга, например. По този начин подсказваме на мозъка, че леглото е място за сън, а не за лежане.

Храненето навън също ни помагам да спим по-добре през нощта.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.    

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.