Прецедент ли е премиер на ротационен принцип

Бурен политически понеделник, който даде отговор на много от въпросите от последните дни. Крачка назад направиха от ГЕРБ-СДС, които с безпрецедентен ход се отказаха от първия мандат за съставяне на правителство, но влизат в съвместно управление с „Продължаваме Промяната - Демократична България”, като ги подкрепят за втория мандат.

Историческото решение непримиримите опоненти да управляват заедно, при това с поредно споразумение за ротация, идва след интензивни преговори между лидерите им в последните 48 часа. Резултатът - общо правителство с втория мандат, около което да се сформира конституционно мнозинство.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ предлагат редовен кабинет с ротационен премиер

Подобно на председателя на Народното събрание, и премиерът ще е на ротация. Минималният срок на управление, който си поставят, е 18 месеца. Като първите 9 на поста ще застане Николай Денков, а след това ще отстъпи на Мария Габриел.

Приоритети - спешно приемане не бюджет на страната с дефицит до 3%, влизане в еврозоната и Шенген, съдебна реформа и промяна в Изборния кодекс с връщане на изцяло машинно гласуване.

Час преди връщането на папката при президента, от ГЕРБ-СДС обявиха - отказват се от първия мандат в името на общо правителство с „Продължаваме Промяната - Демократична България” във втория. За да съобщят новината, рамо до рамо застанаха Мария Габриел и Николай Денков.

„Като гаранция, че това правителство ще работи поне 18 месеца, с подкрепа на първата политическа сила в парламента. В първите девет месеца министър-председател ще бъда аз, а вицепремиер - Мария Габриел. За следващите девет месеца премиер да е Мария Габриел”, обясни Николай Денков от ПП-ДБ.

След заявката за ротационен премиер: ГЕРБ-СДС върна неизпълнен мандата

„В края на всеки от тези периоди министър-председателят подава оставка, двете групи я гласуват и подкрепят за следващ министър-председател номинацията на другата парламентарна група”, допълни Мария Габриел от ГЕРБ-СДС.

Денков видя Габриел като гарант за изпълнение на договореното между двете коалиции. „Мястото ѝ в един такъв кабинет е напълно ясно. Тя е човекът, който може да помогне за реализиране на един от най-важните приоритети в нашата законодателна и управленска програма”, подчерта той.

„Продължаваме Промяната” ще редят кабинет на основата на списъка с министри, който вече представиха по искане на ГЕРБ-СДС, но се допускат и промени.

„Да стъпим на законодателната програма, на управленската програма, която още малко трябва да се уточни. Да стъпим и на състава, който може да бъде прецизиран, предвид новите обстоятелства, в които се намираме”, заяви Денков.

„Водейки преговорите, мисля, че също толкова ясно, както и акад. Денков каза, се видя, че стабилно правителство между първите две политически сили има възможност да стъпи на здрава и принципна основа”, смята Габриел.

Борисов: Единственият шанс да се случи нещо добро в България е да подкрепим втория мандат на ПП-ДБ

Основната цел на това правителство обаче ще бъде събиране на конституционно мнозинство за съдебна реформа. „Вторият мандат ще бъде национален и ще се използва за излъчване на стабилно правителство, около което да се сформира конституционно мнозинство. Тази декларация трябва да получи подкрепата от парламентарните групи. Нашата задача е да ги убедим, че това е правилният подход”, посочи Габриел.

Въпреки постигнатото примирие, Денков предупреди: „Ако по някаква причина изпълнението на управленската и законодателната програма тръгне накриво, аз ще си подам оставката, за да знаем, че процесът трябва да стартира отново”, категоричен е той.

Коментар за решението за съвместно управление дойде и от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той заяви, че очаква много критики и към двете формации. „Нека си мислят, че са ни навели, нека мислят, че сме били слаби, нека си мислят, че не умея да преговарям. Аз знам, че дългосрочно това е най-доброто за България”, подчерта Борисов.

Прецедент ли е премиер на ротационен принцип

Идеята за ротационни премиери не е без прецедент и вече действа в Румъния. През есента на 2021 г. двете най-големи партии и принципни противници формираха неочаквана коалиция. Те се споразумяха след 18 месеца премиерът на десните Николае Чука да бъде сменен от лидера на левите Марчел Чолаку. Планът беше да се сменят и част от министрите.

На практика ротацията още не е станала. По план тя трябва да се извърши до края на този месец. До момента е имало случаи на напрежение между партньорите, но те бяха преодолени. По-рано Чолаку дори каза, че няма смисъл да се заменят успешни министри на десните и ще работи с тях. 

У нас - двете големи коалиции имат общо 133 гласа, което е повече от нужното мнозинство за взимане на решения в Народното събрание.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.