Мария Габриел върна папката точно седмица, след като я получи

Номинираната за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна неизпълнен първия мандат за съставяне на правителство. До папката без състав на Министерски съвет се стигна, след като формацията на Бойко Борисов и коалицията „Продължаваме Промяната - Демократична България” постигнаха съгласие за ротация на министър-председателя.

„Папката, която днес връщам, е празна. В нея няма да допусна да има имена на хора, които не са резултат на открити и ясни разговори, въз основата на принципи и отговорности, а са резултат на задкулисни договорки. Това не бих го допуснала”, обяви номинираната за премиер.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ предлагат редовен кабинет с ротационен премиер

Идеята е евентуалният бъдещ редовен кабинет да работи 18 месеца. В първите 9 от тях премиер да бъде Николай Денков, а Габриел - вицепремиер и министър на външните работи. Във втората половина на обозначения период пък министър-председател да стане Габриел, а Денков да бъде неин заместник.

„Заедно с акад. Денков, лидерите на двете формации, имаме ясно виждане за това, че вторият мандат трябва да бъде национален и той да търси подкрепата на конституционно мнозинство. Заедно с тях имаме съгласие за това двете сили да излъчват министър-председател и зам. министър-председател на ротационен принцип”, обясни пред държавния глава Габриел.

Снимка: БГНЕС

От своя страна президентът ѝ благодари лично за усилията да състави кабинет и да намери подкрепа в един „силно фрагментиран парламент”. „Когато първият мандат не успее, всеки следващ означава още по-тежки, а понякога и трудно обясними компромиси и рискове за обществото. Пътят, по който сте се насочили, изисква много интензивна работа и комуникация пред българското общество”, посочи Радев.

Държавният глава обяви, че в рамките на следващите дни ще връчи втория мандат. „Искам още веднъж, независимо от хода на процедурата за съставяне на правителство, да призова парламентарно представените политически сили да не бавят приемането на бюджета и важните закони, защото те се очакват от гражданите и са важни за държавата”, посочи президентът.


До вчера беше сигурно, че за свой кабинет първите имат подкрепата на ДПС и ИТН. В последния момент картите за ГЕРБ-СДС обаче се пренаредиха. Първо Слави Трифонов оттегли подкрепата си, а по-късно стана ясно, че формула за управление има, но тя е с втория мандат.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.