Вижте съветите на специалистите, цитирани от „Дойче веле”

С редовен дневен режим детето се уморява и заспива по-лесно вечер. Храненето, играта и почивката винаги трябва да се случват по едно и също време.

Вечер детето трябва да е яло и пило достатъчно, за да не се събужда от глад или жажда през нощта. Важни са и трайните вечерни ритуали. Независимо дали детето винаги има нужда от една и съща приказка, песен или просто тиха близост, навиците носят доверие и сигурност.

Как да изчислим от колко часа сън имаме нужда (ВИДЕО)

Нова тенденция, популяризирана в социалните мрежи, е тази за хранене на децата преди сън със сладкиши и бонбони, съдържащи мелатонин. Това е ендогенен хормон, който се освобождава на тъмно и контролира цикъла сън - събуждане. Той предизвиква сън, но не го насърчава.

Сладките изкушения с мелатонин са достъпни почти навсякъде по света, но липсва контрол на ефективността и рисковете. Производителите твърдят, че ниската доза мелатонин е безвредна. Засега няма изследвания, които да доказват ефекта, особено при деца.

Как да изберем подходящата възглавница

Фармацевти, цитирани от „Дойче веле”, обаче смятат, че такива средства за сън са подходящи само в изключителни случаи. Най-важно всъщност е родителите да открият причината за проблема със съня. Простите ритуали преди лягане, както и редовното време за лягане са достатъчни  - без рискове или евентуални странични ефекти.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.