Вижте прост метод, чрез който може да разберете какъв е естественият ритъм на тялото ви

Според легендите Леонардо да Винчи е спял само по час и половина в денонощие. Алберт Айнщайн пък е ставал късно. Прекарвал по 12 часа в леглото. Твърди се, че Наполеон Бонапарт е спял само по четири часа, но подремвал често през деня.

Нуждите от сън очевидно са много различни. Ако ставаме трудно от леглото сутрин, то тогава вероятно не спим достатъчно. А сънят е важен за здравето. Той е като нощна услуга за възстановяване. При липса на сън отслабва имунитетът и може да се разболеем. Твърде малко сън също така разваля настроението, предизвиква чувство на умора и загуба на концентрация.

Най-добрите храни за здрав сън (ВИДЕО)

Изследователите са установили, че от седем до девет часа сън са достатъчни за повечето хора. Някои обаче се нуждаят само от четири до шест часа сън. Това са така наречените кратко спящи. Тези хора нямат нарушение на съня и се чувстват добре. Нуждата от сън се влияе преди всичко от гените, а естествените кратко спящи имат мутации в различни гени.

Индивидуалните нужди от сън се определят на първо място от възрастта. Бебетата се нуждаят от 14 до 19 часа сън. На хората на около 18-годишна възраст трябват между 7 и 9 часа. След това необходимостта от сън намалява още, но по-бавно. Затова хората над 65 години спят по-малко от тези на 40, например.

Ритуали за здрав и спокоен сън (ВИДЕО)

Има прост метод, чрез който може да разберете колко часа сън биха били достатъчни за вас. Вземете си двуседмичен отпуск и го използвайте за къмпингуване. Естествената промяна от светло към тъмно, докато сте сред природата, може да ви помогне да намерите свой собствен ритъм. Важно е да се опитате да лягате по едно и също време и да се будите без аларма. Записвайте колко часа сте спали. През първите дни ще спите много, защото тялото ще компенсира евентуалните дефицити. След това организмът ще развие рутина и ще спите почти еднакъв брой часове всяка нощ. Именно това е периодът за спане, от който по принцип се нуждае организмът ви.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от предаването „В добра форма“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка неделя от 11.30 ч. и в петък от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.