Според него факторите, които влияят на езика, са пет

Езикът е живо същество, той се ражда, живее, развива се и постепенно умира. Пример е латинският, който се говори във Ватикана, във фармацията и медицината. Христос е говорил арамейски, никой език не е вечен и никой не знае колко ще продължи съществуването му. Опазването на един език се прави със законодателни промени. Това каза за "Твоят ден" актьорът, режисьор и преподавател по правоговор доц. Красимир Куцупаров.

По думите му през 30-те години европейските страни са залети от американски филми, затова решават всички те да бъдат с дублаж, за да защитят езиците си. "Всички филми в Германия в национален ефир продължават да бъдат с пълен дублаж. В днешно време обръщаме почти никакво внимание на езика", разкри той.

ДЕНЯТ НА БУКВИТЕ: Честваме 24 май

Според него факторите, които му влияят, са пет. "Бебетата чуват думите и звуковете на родителите си и започва да се опитва да ги възпроизвежда по начина, по който ги чува. Ако са възпроизведени грешно, то няма база за сравнение, затова ако родителите говорят грешно, детето също ще го прави. Следващ фактор е училището, което трябва да е бастион на езика, но в днешно време не е така. Улицата е също институция, ако не се вписваш, те изхвърля. Друг фактор е работната среда - по различни начини се говори в телевизия и в завод или болница. Най-големият манипулатор на езика са медиите. Въз основа на това, което вижда и чува в тях, човек изгражда своя мироглед", смята Куцупаров. 

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.