На борда на „Титан” има петима души

Все още не е ясна съдбата на петимата на борда на мини подводницата „Титан”, изчезнала при спускане към останкте на "Титаник". В мащабната издирвателна операция участват самолети и кораби от САЩ и Канада.

Имената на пасажерите в „Титан” са Стокън Ръш, Хамиш Хардинг, Шахзада Дауд, Сулайман Дауд и Пол-Анри Наржоле.

Собственикът на подводницата - Стокън Ръш, е главен изпълнителен директор на OceanGate - частна американска компания, оперираща от Вашингтон, за предоставяне на подводници с екипаж за цели на промишлеността и научните изследвания. 

Ръш неведнъж е заявявал, че съществуващите разпоредби за подводните плавателни съдове ненужно дават приоритет на безопасността на пътниците пред търговските иновации.

"Повече от 35 години не е имало пострадали при инциденти в търговската подводна индустрия. Тя е неприлично безопасна, но въпреки това тя не се развива заради всички налагани ограничения", казва Ръш в интервю, публикувано през юни 2019 г. в американско списание.

Преди време в интервю, Ръш заявява, че неговата подводница е "един от най-сигурните начини за пътуване". Вижте още във видеото:

Изчезналата подводница: Какви са шансовете спасителната акция да завърши с успех

Хамиш Хардинг е пилот, изследовател и турист в Космоса. 58-годишният британски милиадер притежава компания - Action Aviation, специализирана в областта на продажбите и придобиванията на самолети. Тя се слави със световен опит в големи сделки. Хардинг държи и рекорд на Гинес за най-дългото разстояние, изминато в най-дълбоката част на океана с едно гмуркане.

На 18 юни в профила си в Twitter, Хардинг написа: „Горд съм да обявя, че най-накрая се присъединих към OceanGateExped за тяхната мисия RMS TITANIC".

Доведеният син на Хардинг - Брайън Саш, написа във Facebook: "Мисля и се моля за моя пастрок Хамиш Хардинг".

Подводницата, спускала се до "Титаник": Как екипажът оцелява и може ли да сигнализира за помощ

На борда на "Титан" са и пакистанецът Шахзада Дауд (48) и синът му - 19-годишният студент Сулайман Дауд. Те са потомци на една от най-богатите пакистански фамилии. Бащата е заместник-председател на Engro - пакистански конгломерат със седалище в Карачи, който работи в сферата на производството на текстил и торове.

Според уебсайта на Световния икономически форум Шахзада Дауд е член на управителни съвети в различни отрасли. Членува и в Глобалния консултативен съвет на "Prince's Trust International" - благотворителната организация на крал Чарлз III. Баща му Хюсеин е един от основателите на организацията.

"Шокирани сме от тази ужасна новина! Молим се за спасение и подкрепяме семейството му в този изключително труден момент", казва в изявление Уил Строу, главен изпълнителен директор на "Prince's Trust International".

Подводни шумове са засечени от зоната за издирване на изчезналата подводница

Френският водолаз Пол-Анри Наржоле е най-възрастния пасажер на "Титан". Той е капитан на групата за дълбоко потапяне на френските военноморски сили и е част от екипа на Френския институт за изследване и експлоатация на морето. Ръководил е експедиции до "Титаник" и е участвал в други научни и технически експедиции. Прякорът на 73-годишният водолаз е "г-н Титаник".

Продължава издирването на изчезналата в Атлантическия океан подводница

Легендарният кораб "Титаник" се удря в айсберг и потъва по време на първото си плаване. Загиват повече от 1500 души.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.