Няма да бъде застрашена отбранителната способност на България, категоричен е Денков

Подкрепата за Украйна в НАТО отдалечава опасностите от нас. Няма двойствена политика на правителството по отношение исканията на Украйна за военна помощ. Това каза министър-председателят Николай Денков в предаването „На фокус”.

Всички решения на кабинета ще са подчинени само на решенията на парламента и няма да бъде застрашена отбранителната способност на България, увери Денков.  

Той подчерта, че непосредственият повод за визитата са били два документа – декларацията за подкрепа на членство на Украйна в НАТО и второто – меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката и икономиката.

„И двата документа съответстват на интересите на България”, категоричен е Денков.

Той обясни, че периодът за визитата на Зеленски е бил подбрен преди срещата на НАТО във Вилнюс.

Запитан дали е съгласен с обвинението на Александър Маринов, че е направил капан на президента Радев с тази визита, Денков каза:

„Няма как да направя капан. В момента, в който разбрах, че ще идва, се обадих на президента Радев и му казах. Той каза, че ще помисли дали ще се срещнат. По-късно стана ясно, че ще се срещнат. Няма капан, просто информирах президента. Не знам защо той не е поканил Зеленски”, каза Денков.

Зеленски към Радев: Ако сте на мое място, ще кажете ли „Путин, взимай български територии”

„На ниво НС, на ниво МС, България подкрепя Украйна. Нямаше инициатива от другата страна, затова беше на МС”, каза още Денков.

Премиерът отрече двойнствена политика на България.

„НС и МС формират и реализират политиките в България”, каза Денков.

„Политиката, която ще поставя във Вилнюс, е тази, която следва решенията на НС и МС. Ако някой е заемал други позиции, това е било в друг период”, подчерта премиерът.

Той обаче смята, че и МС и Президентството трябва да се опитват да обединят хората.

„Има политическо решение на НС и МС да се окаже помощ. Военното министерство, началникът на отбраната преглеждат какво е налично. Ако има нещо излишно, едва тогава се обсъжда дали да го дадем на Украйна”, обясни отново Денков.

По думите му има муниции, чиито срок изтича след 2-3 години, след това и за нас ще е скъпо да ги унищожим.

„Помагаме, защото за България е много по-добре този фронт да стои далеч, отколкото да се приближи до нас. Това е националният интерес на България днес”, каза Денков.

По отношение на мощностите за АЕЦ „Белене”, премиерът коментира, че ако можеха да бъдат реализирани, това отдавна щеше да е направено. А сега освен всички други проблеми около централата, Русия дълго ще е под санкции и няма как да го реализираме.

„НС гласува, че би трябвало да получим срещу това оборудване поне цената, която сме платили. Беше даден мандат да се проведат преговори, след което ще влезе в НС за окончателно решение”, каза Денков.

По другите теми, Денков отговори и за дадения имунитет от страна на Бойко Борисов. „Това е лично решение. За мен е по-важно да започне да работи правосъдната система. Дали той си е дал имунитета или не, не е толкова важно, колкото работи ли нашата правосъдна система, може ли този по високите етажи на властта, който участва в корупция, да бъде разследван и осъден”, каза Денков.

Борисов е депозирал отказа си от имунитет

По отношение на КС и дали е възможно той да върне Иван Гешев, Денков каза, че е по-важно да бъде довършена реформата. „Тя започна с въвеждането на механизмите за контрол на главния прокурор, важно е да продължи с промени в антикорупционната комисия и накрая да бъдат скрепени с промени в Конституцията”, каза Денков.

Премиерът отхвърли обвиненията по отношение на бюджета, които направи бившият финансов министър Симеон Дянков. Той критикува ПП-ДБ за бюджета и казва, че това е най-лесно „скалъпеният бюджет” и ще отдалечи България от Еврозоната.

Дянков: Бюджет 2023 е лесно направен. Няма да изпълним критериите за еврозоната преди 2028 г.

„Няма основание това твърдение. Ако беше лесно, защо служебният кабинет внесе бюджет с 6,4% дефицит? Второ - с нищо не отдалечава България от еврозоната, дефицитът е 3%. Вярвам на г-н Василев”, каза Денков.  „Действително нямаше време да се разработят новите политики и при подготовката на бюджет 2024 ще имаме много сериозна работа как да се задвижат тези политики, които съответстват на управленската програма”, каза Денков.

Относно гласуването за референдума, Денков каза, че е убеден, че българският народ е проевропейски. Необходима била само кампания, с която да станат ясни ползите от приемането на еврото. „Обсъждаме как да рестартираме този процес. Очаквам следващите месеци комуникационната кампания да се разгърне”, заяви Денков.

Запитан как работят с ГЕРБ в рамките на МС, Денков каза, че много добре.

„Има министри, които влязоха на базата на общо обсъждане – трудно е да се каже тези са наши, тези ваши”.

По отношение на регулаторите, кабинетът искал да избегне работата на квоти. „Когато се разположат квоти, всеки може да сложи експерт със спорни качества”, смята Денков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.