"Кабинетът остави вземането на трудни решения за по-късно", подчерта бившият финансов министър

Бюджет 2023 е най-късно направеният в съвременната ни история. За мен това е лесно направен бюджет. В смисъл – вземат се лесните решения, а трудните се оставят за по-късно. Не съм съгласен да се вземе печалбата на всички държавни търговски дружества – и в енергетиката, и в оръжейната индустрия, и така да се закърпи бюджетът. Докато трудни решения – да се върне ДДС на нивото преди COVID кризата – не са взети.  Това заяви в ефира на „Събуди се” бившият финансов министър Симеон Дянков, коментирайки проекта за Бюджет 2023.

Той предупреди, че някои от държавните дружества може да стигнат и до фалит. „особено в енергетиката, където и преди държавата иззе голяма част от печалбите им. Това стана и миналата година, и в началото на тази година. А сега искат да вземат на 100 процента за миналата година останалите пари. Така държавните дружества няма да могат да инвестират”, подчерта той. И допълни, че подобна е ситуацията и в оръжейния сектор.

Дянков коментира, че ако се върне ДДС на нивото преди COVID кризата, това ще налее още 400 млн. лева до края на годината. „Другата непопулярна мярка, която беше избегната, беше да се отрежат енергийните помощи за бизнеса. От това можеха да влязат още около 800 млн. лева в хазната до края на годината. Но това е лесно направен бюджет и кабинетът не успя да влезе в по-непопулярни мерки. Това означава, че още от следващата година ще имаме дефицит над този на Маастрихтските критерии. Тоест прогнозата е за над 3,6 на сто. Такива са прогнозите и за 2025 година. Това реално означава, че ние, или по-скоро финансовият министър се отказва от влизане в еврозоната преди 2028 година”, категоричен  е той.

Дянков заподозря и че има предварителна договорка за избор на управител на БНБ. "Двете основни партии в некоалицията явно са се разбрали, защото няма друга кандидатура от страна на ПП. Макар че бяха казали, че ще има такава и не харесват Митко Радев, точно защото той много вяло се занимава с темата по Еврозоната вече 8 години. Но явно още 6 години ще има работа от страна на БНБ и може би това е и политически изгодно". 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.