Изнася ли се инсулин и лишават ли се българите от този, който им е нужен?

Фармацевти сигнализират за дефицит на лекарства в аптеките. Твърди се, че седем вида инсулин стават все по-дефицитни или липсват. Специалистите определят ситуацията като сериозна, но уточняват, че проблемът не е отскоро. Предупреждението е на Асоциацията на собствениците на аптеки. Със случая вече е запознато и здравното министерство, а омбудсманът поиска проверка. 

Броят на инсулините, с които има проблем, продължава да расте, предупреждават собствениците на аптеки. А като причина посочват нередовно снабдяване и износ. "Има обективни причини за случващото се. Освен че се изнасят, липсват и доставки на половината от инсулините. Министерството пък излезе с информация, че за последните шест месеца са изнесени близо 22 800 опаковки, които биха стигнали за пациентите у нас. Така че явно все пак е имало доставки", коментира Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеки.

Омбудсманът сезира здравния министър за липсата на инсулин

Той каза още, че на много от пациентите им се налага да се сменят видя инсулин, който приемат. Това се случва под наблюдение от лекуващия лекар.

В момента липсват и около 25 други лекарства за диабет. Това засяга над половин милион българи. Според Костов в основата на този проблем отново стои износът.

Том Ханкс за битката с диабета: Сам съм си виновен

"Самият механизъм за износ трябва да се промени, защото не върши работа. Той би трябвало да ограничава реекспорта на лекарства, от които има малки количества или пък изцяло липсват", добави Костов. 

За NOVA от Министерство на здравеопазването потвърдиха данните и добавиха, че ситуацията се утежнява допълнително от скока на новите заболели след пандемията. От Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства, призоваха да се спре с твърденията, че износът е виновен. Заявиха, че има още производствени, регулаторни проблеми, проблеми с качеството или неочаквано повишеното потребление. Подчертаха, че паралелната дистрибуция е един от начините за справяне с недостига и че именно те многократно са доказали това с доставки от Европа.

Според Димитър проблемът започва преди два месеца. "Първият път след 3-4 дни се появи инсулинът по аптеките, но сега вече втора, трета седмица го няма", обясни пациентът. А според Николай единственият ход в този случай, е болните да се прехвърлят на друг инсулин, което се и случва.

Инсулиновите инжекции, използвани за отслабване, състаряват лицето

"Задължително протокол, задължително през Здравна каса, задължително една седмица хоспитализация, за да наблюдават лекарите, да настроят единиците. Защото инсулинът при диабетиците е като упойката при анестезиолога. Ако е в по-голямо количество, тя убива", обясни Димитър. Според Николай проблемът датира от поне 6-7 години и се задълбочава.

"Знам, че захарта не боли, но уврежда. След което следва една бъбречна недостатъчност, появяват се инфекции", отбеляза Димитър.
А Николай допълва, че това засяга над половин милион болни от диабет.

Според Николай Костов, е нужна нова стъпка като например поправка в закона, която допълнително да регулира реекспорта. Посока, за която вече се мисли. 

Повече гледайте във видеоматериалите.